Data: 2006-12-05 16:55:50
Temat: Re: Elektryczny garnek do gotowania ryżu
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
jefil wrote:
> zostałem obdarowany takim garkiem, i nic nie wiem na ten temat.
> Szukałem w sieci z marnym skutkiem.
> Może ktoś podzieli się doświadczeniem z eksploatacji tego
> wyrafinowanego urządzenia.
>
> Po pierwsze jak się odmierza proporcje wody i ryżu do takiego garnka.
> Jaki jest czas gotowania,
> Podobno można ustawić podgrzewanie ugotowanego ryżu.
> Wiadomo że każdy gatunek ryżu gotuje się trochę inaczej ,czy tu
> gatunki ryżu też inaczej się gotują?
> a jak jest z gotowaniem kaszy w tym garnku?
> Podobno też dobrze gotuje się ziemniaki???
>
> I to chyba na tyle co chciałbym wiedzieć na ten temat.
>
Ja uzywam takiego elektrycznego garka do ryzu jak na tym zdjeciu:
http://japanesefood.about.com/library/pictures/blric
ecooker.htm
Wsypuje ryz, dolewam wode, wlaczam i koniec. Maszynka gotuje, a jak ryz
sie ugotuje, to sie sama wylacza. Po 10 minutach ryz dochodzi i jest
gotowe. Maszynka sama wie, ktory ryz dluzej, ktory krocej, bo dolewasz
inna ilosc wody i od tego zalezy dlugosc gotowania.
I tak
bialy zwykly ryz gotuje sie w proporcji 1 ryz : 1.5 wody
brazowy zwykly ryz w proporcji 1 ryz : 3 wody
brazowy podpalany ryz w proporcji 1 ryz : 2.5 wody
Kaszy nie gotowalam, ale pszenice kruszona (bulgur) tak, i rowniez
wyszla sypko, proporcji nie pamietam. Ziemniakow nie probowalam - nawet
mi do glowy nie przyszlo, ze mozna, ale pewnie mozna.
Powodzenia
MB
|