Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Empanadas - pytania dot. przygotowania
Date: Fri, 10 Mar 2006 09:49:30 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 43
Message-ID: <dureis$jrh$1@inews.gazeta.pl>
References: <dumrfd$1o7$1@inews.gazeta.pl> <dumri6$25i$1@inews.gazeta.pl>
<9ZCPf.40378$%I.22334@trnddc03> <dumu9m$ep9$1@inews.gazeta.pl>
<E%GPf.28689$W42.6807@trnddc02> <duos25$ev8$1@inews.gazeta.pl>
<duq7qs$hgv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.238.14.3
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1141980572 20337 193.238.14.3 (10 Mar 2006 08:49:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Mar 2006 08:49:32 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: kinga.macyszyn
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262575
Ukryj nagłówki
> Empanadas sa rodem z Argentyny - to troche tak jakbys jadla paelle z
> kiszona
> kapusta :-)))
:))
>
> Kroic trezba wszystki b.drobno. Dodac pociapany ziemniak (klej...),
> uduszone mielone albo kawalek usmazonej na miekko dupy swiniaka (mniam,
> mniam...) mozna wlozyc jescze kaparka czy cus takiego.
ok :)
> Nie dodawaj curry - dodaj surowa papryczki jalapeno (mozna kupic
> swieze...)
> albo suszone chile arbol czy cus takiego.
No ja się właśnie trochę boję tych papryczek. Jak się kroi - trzeba uważać,
nie drapać się po oku (co mi się kiedyś zdarzyło), nie oblizywać palców (co
mi się kiedyś zdarzyło), nie dodawać za dużo tej papryki, bo będzie za
ostre, a z tym już IMO nic nie da się zrobić i będzie potrawa do wyrzucenia
(co mi się ... itp itd).
Nie dodawaj kukurydzy w ogole.
> Skad sie ten pomysl wzial w PL?
Nie wiem :)
> W kuchniach latynoskich kukurydza
> funkcjonuje glownie jak maka albo w kaczanie. Jesli fasola, to zrob/kup
> frijoles refritos (odsmazana) ale to juz nie bedzie empanada tylko burrito
> w
> pierogu :-))) ale moze dobrze smakowac (az wyprobuje..
Muszę się jeszcze o gotowaniu sporo nauczyć :)
>><eM eL><Washington, D.C.><
Pozdrawiam i dziękuję za rady :)
K
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
|