Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasolka mungu - jeden przepis.
Date: Wed, 11 Feb 2004 14:22:44 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: p...@p...onet.pl@netia214.karwiny.multicon.pl
Message-ID: <c0dabm$9de$1@news.onet.pl>
References: <c0cuqc$dck$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: netia214.karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1076505782 9646 81.210.11.214 (11 Feb 2004 13:23:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2004 13:23:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191502
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "mskowronski" <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> napisal w
wiadomosci
> Brzmi sympatycznie, ale moze ktos ma jescze jakies pomysly,
> bylbym wdzieczny.
> Bo po bretonsku, to chyba nie bardzo?
Chyba nie, ale kto wie .
Ja te fasolke (zielona mung) wsypuje do zup zamiast miesa, lub do innych
potraw (np. do farszów na slono z warzyw do nalesników, czy czegos takiego.
Mozna ja tez ugotowac na sypko (bardzo szybko sie gotuje trzeba pilnowac
zeby sie nie rozpadla), odcedzic, doprawic wycisnietym czosnkiem, sola,
pieprzem, sokiem z cytryny i oliwa z oliwek + koperek i podac jako salatke
do czegos.
Lub dodac do zupy ze straczkowych - pelna szklanke jakichs straczkowych (np.
owej fasolki mung) lub ich mieszanki gotujemy, gdy sa miekkawe (przy fasolce
mung dosc szybko), dodajemy starte na grubej tarce warzywa (marchew, seler,
pietruszka i posiekany por) i kasze wroclawska, wrzucamy listek laurowy i
ziele anielskie, troche kminku, szczypta pieprzu kajenskiego i gotujemy.
Na patelni podsmazamy posiekana duza cebule i ziemniaki pociete w kostke -
podsmazone wrzucamy do zupy i zaprawiamy ja przecierem pomidorowym.
Doprawiamy do smaku parka, sola, pieprzem, curry, czosnkiem i czym kto lubi.
Ja dodatkowo dla aromatu dodaje lyzke oleju sezamowego.
Podajemy psypana natka pietruszki
Sowa
|