Data: 2006-02-22 20:22:57
Temat: Re: Faworki
Od: "Wiesława Mossakowska" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja ci mój polecam, jest wypróbowany.faworki są bardzo kruche.
0,5 kg mąki
5 żółtek
łyżka spirytusu lub octu
trochę kwaśnej śmietany
cukier puder z wanilią do posypania
3 kostki smacu do smażenia
szczypta soli
Mąkę przesiać. Do dołka w kopczyku mąki wbij żółtka dodaj szczyptę soli i
spirytus (ocet), wlej tyle śmietany aby ciasto nie było zbyt gęste, lecz
elastyczne, jak na pierogi. Dobrze wyrobione ciasto bij drewnianym wałkiem
aż pojawią się na nim pęcherzyki. Teraz możesz rozwałkować ciasto na
niewielkie, jak najcieńszeplacki. Pokrój na paski...Od razu kładz na mocno
rozgrzany tłuszcz i smaż na słomkowy kolor. Posyp suto cukrem pudrem
zmieszanym z cukrem waniliowym.
Użytkownik "Ania" <a...@w...go2.pl> napisał w wiadomości
news:dth662$t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bardzo proszę o sprawdzony przepis na faworki.
>
> Dziękuję
>
> Ania
>
>
|