Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Flan + pudding
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eakeir.ez6t491hqso9mN%wlos@tele.com.pl>
References: <01bfb698$3335a0a0$LocalHost@alex> <8f8hkk$jqp$1@news.ipartners.pl>
<01bfb9d5$ce1330c0$LocalHost@alex> <3...@w...net>
<01bfbb5e$cf4e5340$LocalHost@alex>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 48 days)
Lines: 26
Date: Sat, 13 May 2000 08:22:18 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.114
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958206138 212.160.52.114 (Sat, 13 May 2000 10:22:18 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2000 10:22:18 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27897
Ukryj nagłówki
Aleksandra Stachurska <S...@s...iis.pw.edu.pl> wrote:
> Magdalena Bassett <m...@w...net> napisa"(a) w artykule
> <3...@w...net>...
> > Jest jeszcze creme brulée, czyli palony krem.
> > Ja robie na oko:
> >
>
> Dziekuje bardzo za ten interesujacy przepis!! Czasem nie mozna znalezc
> jakiegos przepisu tylko dlatego, ze inni znaja go pod inna nazwa. I tak
> troche jest wlasnie z tym flan. Crema brulee - nazwa intrygujaca i bardzo
> wyrafinowana... Flan tez jest francuskie, wiec moze creme brulee wymyslili
> gdzie indziej, a moze jest to odmiana flan, hmmm. Ale co tam, w sumie
> najwazniejsze, zeby smakowalo!
Sa to dwie zupelnie rozne sprawy "brulé" - palony - odnosi sie do
procedury karmelizowania powierzchni gotowego kremu. Okreslenie to
odnosi sie tez do innych potraw o "opalonej" powierzchni.
Aby mozna bylo na goraco skarmelizowac powierzchnie kremu musi on
znajdowac sie w miseczkach.
Flan natomiast to krem z jajek ubitych z mlekiem, wyrzucony z naczynia.
Wydaje mi sie zreszta, ze "flan"to potoczna nazwa tego kremu, ktory w
terminologii gastronomicznej nazywa sie "creme renversée" czyli "krem
odwrocony".
Wladyslaw
|