Data: 2003-02-10 10:05:27
Temat: Re: Fondue
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
[ciawumm]
> Do zanurzania w serze ktorego mieszanke stanowic powinny sery ktore maja
> przynajmniej 45% tluszczu w masie suchej, autorka wymienia: ementaler,
> grojer, gouda, cheddar, edamski, tylzycki, maslany lyb parmezan. Sery
> powinny byc dojrzale i powinny byc pomieszane sery pikantne i lagodne.
nie muszą. Mogą.
> Zanurza sie w serze wszystkie gatunki chleba oprocz ciezkich razowocow,
> chlebki mozna odsmazyc na masle z dodatkiem ziol i czosnku. Rowniez do
> maczania w serze nadaja sie warzywa lecz trzeba je lekko podgotowac.
nie trzeba, można.
My robimy fondue z młodej goudy, bo tak lubimy. Do maczania mamy ananas,
oliwki, czosnek w ząbkach, marchewkę, paprykę, seler za przeproszeniem
naciowy, chleb. Kiełbaski mini i podobne zjawy lodówkowe też już były.
Waldek
|