Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.n
ask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!feeder.news-service.com!eweka
.nl!hq-usenetpeers.eweka.nl!69.16.177.246.MISMATCH!cyclone03.ams!news.ams.newsh
osting.com!npeersf01.ams!newsfet09.ams.POSTED!15cfbece!not-for-mail
From: Panslavista XVI Król Usenetu <p...@k...com.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (Windows/20080213)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: GOFRY
References: <fqopv2$epc$1@atlantis.news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <fqopv2$epc$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <LuSzj.261039$V%1.235565@newsfet09.ams>
X-Complaints-To: a...@i...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 06 Mar 2008 08:39:55 EST
Organization: iUsenet.com
Date: Thu, 06 Mar 2008 14:42:15 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311191
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> Zeby nie wklepywać wziałem z innego forum juz z komentarzami:
> 1.
> 250g margaryny
> 350g cukru
> 5-6 jajek
> 1 paczka cukru wanilinowego
> sól
> 500g maki ziemniaczanej
>
> 2.
> 1/4l mleka
> 2 jajka
> 40g cukru
> sól
> na końcu noża kwasku cytrynowego
> 180g mąki pszennej
> 1/3 paczki proszku do pieczenia
>
> Ja wole gofry z tego pierwszego bo smakuja bardziej jak ciasto, a nie jak
> nalesnik - nalesnik to tez chyba jakies ciasto, ale... kazdy chyba wie o co
> chodzi - sa dlugo chrupkie, a nie takie kapciowate..
>
> Przepis 1. troche modyfikuje na swoje potrzeby, zeby uzyskac czasami
> bardziej nalesnikowe gofry np. dodajac mleka, maki tortowej, jajko(a),
> proszku do pieczenia...
>
> Zauwazylem tez, ze gofry lepiej rosna i sa bardziej ksztaltne jak sie nie
> smaruje gofrownicy olejem (jak to mowia w niektorych poradnikach). Wystarczy
> wymiesc okruchy po poprzednim gofrze pedzelkiem do smarowania...
> A.. jeszcze jedno.. ja sie nie przejmuje jak mi sie z gofrownicy troche
> wylewa bo to ciasto ladnie pozniej odchodzi i nie ma problemow z myciem, a
> jak sie naleje za malo to gofr bedzie brzydko wygladal...
>
>
huj
|