Data: 2009-04-29 06:16:10
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Mirek1275" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Rafal M napisal:
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na
> spodzie.........
Witam!
Mnie jeszcze nigdy nie przypalil sie ryz w takim garnku.
Wsypuje ryz do suchego garnka, nastepnie plucze go dwukrotnie w cieplej
prawie goracej wodzie, dalej zalewam ryz zimna woda "na oko" do centymetra
ponad poziom ryzu.
Zawsze po wylaczeniu sie garnka z pozycji gotowanie, to jest po ok. 20 min.
mieszam krótko ryz dostarczona lopatka oddzielajac spodnia warstwe od
teflonu.
Stosuje przewaznie ryz jasminowy, który kupuje w 5 kg opakowaniach, ale i
inny ryz gotuje jednakowo i nigdy nie ma niespodzianek.
Nie wyobrazam sobie gotowania ryzu, który ma byc podany na talerzu w inny
sposób niz w garnku do gotowania ryzu.
Zycze smacznych dan z ryzem!
Mirek1275
|