Data: 2001-11-29 18:23:31
Temat: Re: Garnki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf wrote:
>
> Witam
> Czytalem watek "smazenie gotowanie" i nasunelo mi sie pytanie, czy jakosc i
> zdrowotnosc potraw zalezy takze od tego w jakich naczyniach je
> przygotowujemy. Chcialbym zaznaczyc, ze tak sie zdarzylo ze ja rzadze w
> kuchni. Nie jestem nowy na grupie, rok temu podawalem juz swoje przepisy.
> Wracajac do tematu, mialem zestaw garow, patelnie tzw rybna kupiona od
> cygana na ktorej przygotowywalem tylko ryby, patelnie do nalesnikow i
> plackow, brytfanke w ktorej dusilem - smazylem sztuki miesa. Dokladnie rok
> temu wszystko sie zmienilo. Na prezentacji znanej firmy na litere Z
> skompletowalem sobie zestaw 5 garow i 2 super patelnie. Cale gotowanie sie
> zmienilo. Napewno macie jakies doswiadczenia. Czy w tych garach jest
> zdrowiej. Jedno moge powiedziec, moja tesciowa bez obaw zje bigos, ktorego
> nigdy nie mogla jesc, olej sie nie przypala. Zdarza mi sie, ze przeprosze
> swoja stara brytfanke aby poczuc smak troche przypalonego miesa.
> Pozdrawiam grupe
> MarekF
Od pewnego czasu wyeliminowalam prawie zupelnie aluminium w kuchni.
Wszystkie garnki mam stalowe, patelnie zeliwne a "blachy" szklane.Nie
wiem, czy jest roznica w smaku, ale osobiscie wole nie myslec o tych
aluminiowych wplywach na moj mozg, wiec czuje sie spokojniej. No i mycie
garnkow jest duzo latwiejsze.
Magdalen Bassett
|