Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-
mail
From: "Big Jack" <m...@h...fdfyez.aw>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie jest sok??
Date: Mon, 26 Sep 2005 16:27:49 +0200
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 52
Message-ID: <dh90h6$263q$1@news.mm.pl>
References: <dh3bsf$15dm$1@news.mm.pl>
<002601c5c14b$81215340$270e000a@robertehw0xy5x>
<dh7bht$ai2$2@atlantis.news.tpi.pl> <dh88kt$smh$1@kujawiak.man.lodz.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-242-211.malbork.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1127744870 71802 81.190.242.211 (26 Sep 2005 14:27:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Sep 2005 14:27:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248591
Ukryj nagłówki
W wiadomości: news:dh88kt$smh$1@kujawiak.man.lodz.pl
użytkownik *Pooh* napisał(a):
> Zaguglałem, bo coś mi się wydawało, że w związku z wstąpieniem do unii
> sok
> teraz nazywa się nektar i znalazłem takie oto coś...:
> http://www.pulsbiznesu.com.pl/content.aspx?sid=6294&
guid=7c958dc5-945c-443c-99d6-21b66cd3fccb
Wszystko się zgadza. Napisałem do Hortexu i poniżej wklejam odpowiedź
jaką dostałem
Szanowny Panie,
zgodnie z Traktatem Akcesyjnym Polska musiała dostosować prawodawstwo
krajowe do prawodawstwa obowiązującego w krajach UE. Dotyczyło to
również
żywności, w tym soków i nektarów. Produkowane przez polskich
producentów
soki: z czarnych porzeczek, wiśniowy i wieloowocowy zgodnie z definicją
unijną są nektarami i dlatego zostały przeklasyfikowane na nektary mimo,
że
składy (receptury) pozostały niezmienione. W Polsce dyrektywa ta została
implementowana do prawa polskiego poprzez rozporządzenie Ministra
Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych
wymagań
w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych ( Dz. U. Nr 177
poz.1735 z późn. zmianami ). Znajdujące się obecnie na rynku nektary z
czarnych porzeczek to jakościowo te same produkty, które do 12 lipca
2004
roku ( data obowiązywania w/w rozporządzenia )nosiły nazwę soku.
Wyprodukowanie soku z czarnych porzeczek, zgodnego z obowiązującymi
przepisami jest niemożliwe ze względu na ich bardzo wysoką naturalną
kwasowość.
Z poważaniem
Grażyna Rychter
Kierownik Działu Badań i Rozwoju
Hortex Holding SA
> Szczególnie polecam możliwe do stosowania dodatki: Moim ulubionym
> będzie
> od dziś 'płukana ziemia okrzemkowa'
To chyba kiedyś służyło do wyrobu dynamitu LOL
--
Big Jack
//////
( o o) GG: 660675
--ooO-( )-Ooo- *W nagłówku adres antyspamowy zakodowany w ROT11*
|