Data: 2005-09-27 08:27:04
Temat: Re: Gdzie jest sok??
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wszystko się zgadza. Napisałem do Hortexu i poniżej wklejam odpowiedź
> jaką dostałem
>
> Szanowny Panie,
> zgodnie z Traktatem Akcesyjnym Polska musiała dostosować prawodawstwo
> krajowe do prawodawstwa obowiązującego w krajach UE. Dotyczyło to
> również
> żywności, w tym soków i nektarów. Produkowane przez polskich
> producentów
> soki: z czarnych porzeczek, wiśniowy i wieloowocowy zgodnie z definicją
> unijną są nektarami i dlatego zostały przeklasyfikowane na nektary mimo,
> że
> składy (receptury) pozostały niezmienione. W Polsce dyrektywa ta została
> implementowana do prawa polskiego poprzez rozporządzenie Ministra
> Rolnictwa
> i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych
> wymagań
> w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych ( Dz. U. Nr 177
> poz.1735 z późn. zmianami ). Znajdujące się obecnie na rynku nektary z
> czarnych porzeczek to jakościowo te same produkty, które do 12 lipca
> 2004
> roku ( data obowiązywania w/w rozporządzenia )nosiły nazwę soku.
> Wyprodukowanie soku z czarnych porzeczek, zgodnego z obowiązującymi
> przepisami jest niemożliwe ze względu na ich bardzo wysoką naturalną
> kwasowość.
>
> Z poważaniem
> Grażyna Rychter
> Kierownik Działu Badań i Rozwoju
> Hortex Holding SA
Ok ok . tylko czemu kiedys sok porzeczkowy (np z tymbarku) byl sokiem 100 %
.. a teraz to 50% soku 50 % wody ???
Czemu inne soki pozostaly przy nazwach sok .. ?? a jedynie z czarnej
porzeczkli stal sie nektarem ?
Kiedys nektar .. byl "zawiesisty" tzn z dodatkiem jakby przemielonego miaszu
owocowego ..
|