Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie jest sok??
Date: Tue, 27 Sep 2005 10:27:04 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 39
Message-ID: <dhavoe$qc6$1@polsl.gliwice.pl>
References: <dh3bsf$15dm$1@news.mm.pl>
<002601c5c14b$81215340$270e000a@robertehw0xy5x>
<dh7bht$ai2$2@atlantis.news.tpi.pl> <dh88kt$smh$1@kujawiak.man.lodz.pl>
<dh90h6$263q$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1127809614 27014 213.227.72.169 (27 Sep 2005 08:26:54 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Sep 2005 08:26:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248631
Ukryj nagłówki
> Wszystko się zgadza. Napisałem do Hortexu i poniżej wklejam odpowiedź
> jaką dostałem
>
> Szanowny Panie,
> zgodnie z Traktatem Akcesyjnym Polska musiała dostosować prawodawstwo
> krajowe do prawodawstwa obowiązującego w krajach UE. Dotyczyło to
> również
> żywności, w tym soków i nektarów. Produkowane przez polskich
> producentów
> soki: z czarnych porzeczek, wiśniowy i wieloowocowy zgodnie z definicją
> unijną są nektarami i dlatego zostały przeklasyfikowane na nektary mimo,
> że
> składy (receptury) pozostały niezmienione. W Polsce dyrektywa ta została
> implementowana do prawa polskiego poprzez rozporządzenie Ministra
> Rolnictwa
> i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych
> wymagań
> w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych ( Dz. U. Nr 177
> poz.1735 z późn. zmianami ). Znajdujące się obecnie na rynku nektary z
> czarnych porzeczek to jakościowo te same produkty, które do 12 lipca
> 2004
> roku ( data obowiązywania w/w rozporządzenia )nosiły nazwę soku.
> Wyprodukowanie soku z czarnych porzeczek, zgodnego z obowiązującymi
> przepisami jest niemożliwe ze względu na ich bardzo wysoką naturalną
> kwasowość.
>
> Z poważaniem
> Grażyna Rychter
> Kierownik Działu Badań i Rozwoju
> Hortex Holding SA
Ok ok . tylko czemu kiedys sok porzeczkowy (np z tymbarku) byl sokiem 100 %
.. a teraz to 50% soku 50 % wody ???
Czemu inne soki pozostaly przy nazwach sok .. ?? a jedynie z czarnej
porzeczkli stal sie nektarem ?
Kiedys nektar .. byl "zawiesisty" tzn z dodatkiem jakby przemielonego miaszu
owocowego ..
|