Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!peer1.news.newnet.co.uk!news-x2.support.nl!post.news-service.com!not-f
or-mail
From: "Dario" <D...@i...nu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie spizarnie z tamtych lat
Date: Thu, 17 Apr 2003 23:52:08 +0200
Organization: Kabelfoon
Lines: 39
Message-ID: <1...@h...kabelfoon.nl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: 172.24.8.16
X-Trace: news1.news.support.nl 1050616250 19356 172.24.8.16 (17 Apr 2003 21:50:50
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Apr 2003 21:50:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Cache-Post-Path: nf3!u...@h...kabelfoon.nl
X-Cache: nntpcache 3.0.1+tl2 (see http://www.nntpcache.org/)
Cache-Post-Path: nf3!u...@h...kabelfoon.nl
X-Cache: nntpcache 3.0.1+tl2 (see http://www.nntpcache.org/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153347
Ukryj nagłówki
> Cale zycie tesknilam za taka prawdziwa spizarnia. A Wy?
>
> Czy byly lub sa u Was w rodzinie spizarnie? Czy pamietacie takie sprzed
> czasu lodowek?
>
> Magdalena Bassett
Takiej spizarni, kiedy mieszkalem na Muranowie w miescie stolecznym nigdy
nie mialem. Concept i zagospodarowanie mam z Wloch, gdzie chodzilem do
szkoly. Nie mam wiec wspomnien z tym zwiazanych. Ale teraz mam spizarnie ze
ho-ho...
Drzwi grube, dobrze uszczelnione, a potem po lewej stronie zaczyna sie
regal, a na nim maka w trzech rodzajach, potem sol i sol morska z Siracuzy,
a i woreczek z wieliczki tez sie znajdzie. Potem sa cukry, tez w trzech
rodzajach. A potem rodzynki z moskatow w duzych slojach, tureckie suszone
morele, orzechy z Toscanii i miody z Lombardii, z okolic Utrechtu i
Niewiadomo skad nasz Polski, spadziowy. No i wanilia, zawijana w pergamin, w
szczelnych pojemikach. Nastepne sa grzyby suszone i tuz za nimi pomidory
suczone na sloncu. Potem w pojemnikach lezy czekolada Gujave i 100% granady
a za nia kawa Lavazza i illy. A zima w pojemniku z ryzem lezy sobie bialy
trufel. Na nizszej polce leza jablka Greny smith, renety i jonatany a za
nimi w zalezosci od sezonu inne owoce. Dolna czesc zajeta jest przez
ziemiaki (moje ulubione Rozevall) i Charlotte a za nimi inne wazywa. Prawa
strona to sery. Duzo serow. Od Grana Padano do oude amsterdamer i potem sery
tulko dla mnie robione w malej mleczarni: z truflem, z grzybami. Potem wisza
szynki: San Danielle, parma i ganda. I duzo wlasnych wedzonek. Potem
przedsionek w ktorym w cedrowym drewnie przechowuje cygara, a zaraz potem
drzwi do Raju: Tam leza wina i madery, porto i grappy, armaniaki i whsky. I
duzo kuzu. I cisza. I duzy debowy stol. Karafa do wina, kieliszki i swiety
spokoj. Oj jak dobrze zejsc do spizarni... A na gorze stoja lodowki z
numerami i kontrolowana temperatura. To dle HCCP
Dario
P.S. mam nadzieje ze Magdalena zostanie tu na dluzej.
Dario
|