Data: 2004-07-23 01:25:29
Temat: Re: Gołąbki z kartofli
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 22 Jul 2004 14:49:30 +0200, "Anet" <a...@t...net> wrote:
>
>Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
>> ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
>>
>>
>> Krzyś
>>
>Przepis z grupy, nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje, ale wygląda
>ciekawie.
>
>"Dla oszczednosci to mozesz sobie zrobic golabki z ziemniakami [potrawa
>podhalanska].
>farsz to ziemniaki [1 kg] starte na drobnej tarce, osaczone na sicie, do
>tego dodajesz duza - przesmazona - cebule pokrojona w drobna kostke,
>wbijasz jajko, solisz i pieprzysz, dokladnie mieszasz, zawijasz w sparzone
>liscie bialej [lub wloskiej] kapusty, ukladasz w rondlu, podlewasz wywarem
>z warzyw i kosci idusisz. Podajesz z ..
>ziemniakami i sosem, bez pomidorów prosze ten sos. Jerzy"
Uwagi technologiczne:
Jajko nie jest konieczne. Farsz traktowac jak mase na pyzy - w
praktyce farsz do golabkow trzeba troche bardziej odsaczyc niz to z
czego pyzy sie robi - powinien byc troche bardziej zwarty, w sumie
znacznie dluzej bedzie sie gotowal (az kapusta do smaku dojdzie).
Dodac mozna skwarki ze sloniny albo boczku (wersja bardziej tlusta)
albo zrumieniona cebule. Gotowac az liscie na dnie garnka sie
rozgotuja, nie paprac pomidorami (barbarzynstwo!).
--
Darek
|