Data: 2001-12-17 18:47:05
Temat: Re: Gosia F. - wkupne
Od: "Smorfia" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hejka!
Witam imienniczke. Swoja droga, ciekawe, ile na tej grupie jest gosiek,
m-gosiek itd.Z utesknieniem czekam na urlop, by moc zabrac sie za
wytwarzanie muffinow i poledwiczek.:)
--
Pozdrowiam,
Smorfia (vel Goska)
****************
Attitude determines your altitude.
Uzytkownik "Gosia F." <g...@g...de> napisal w wiadomosci
news:9vlbf2$oli$02$1@news.t-online.com...
> Poniewaz juz od jakiegos czasu korzystam z przepisow podawanych na grupie
i
> jestem jej niezmiernie wdzieczna, postanowilam sie odezwac. Racuchow
smazyc
> nie umiem (przyznaje bez bicia), ale mam szczery zamiar, jak tylko uspokoi
> sie nieco ta swiateczne szalenstwo nadrobic to niedopatrzenie (przepis
> znajde sobie w archiwum, prosze na mnie nie warczec ;-)
>
> Pare slow o mnie, mam na imie Gosia, mam 24 lata, od nie tak calkiem dawna
> jestem mezatka i mieszkam w Berlinie. Obrazu dopelniaja kota, sztuk 5.
>
> A teraz wkupne, wyszukane wsrod przepisow, bo kucharz ze mnie taki wiecej
> zielony ;-)
>
> Poledwiczki wieprzowe z nadzieniem z orzechow wloskich
>
> 4 porcje
> 100g orzechow wloskich (wyluskanych)
> 1 bialko jajka
> 2 lyzeczki muszatrdy
> pieprz, sol
> 1 poledwiczka wieprzowa (ok 600g)
> 3 lyzeczki oleju
> 1 creme fraiche (robilam tez z gesta smietana)
> 1-2 lyzeczki zageszczacza do sosow
>
> Orzechy posiekac. Polowe orzechow wymieszac z bialkiem, musztarda i
> pieprzem.
> Mieso przekroic wzdluz doprawic pieprzem, sola, wewnetrzna strone
posmarowac
> pasta z orzechow.
> Poledwiczke spiac wykalaczkami, osmazyc na oleju na brazowy kolor. Dodac
> creme fraiche do miesa i dusic okolo 15 minut.
> Miesa zawinac w folie aluminiowa (zeby nie ostyglo) , sos doprawic do
smaku.
> Dodac pozostale orzechy, zageszczacz do sosow, zagotowac i podawac z
miesem
> pokrojonym w grube platy.
>
> Muffiny inaczej:
>
> Muffiny z serem i brokulami
> na blaszke na 12 muffinow
> 250g maki
> 0,5 lyzeczki soli
> odrobina galki muszkatolowej
> 200g brokulow
> 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
> 0,5 lyzeczki sodki
> 1 jajko
> 50 ml oleju roslinnego
> 80g startego emmentalera
> 300g maslanki (moze byc mleko lub zadki jogurt)
>
> do posypania
> 12 lyzeczek sera
> malutkie rozyczki brokulow
> tluszcz do wysmarowania foremek
>
> Rozgrzac piekarnik do 180 stopni, wysmarowac tluszczem foremki i wtawic
> blaszke do lodowki (muffiny lepiej odchodza niej)
> Make, przprawy, brokuly, proszek do pieczenia i sodke wymieszac.
> W duzej misce ubic cale jajko, dodac tluszcz, ser i maslanke i dobrze
> wymieszac. Dadac male z brokulami i szbciutko wymieszac (nie za dlugo).
> Ciasto przelozyc do foremek, posypac serem, przybrac rozyczkami brokulow.
> Piec 20-25 minut, po wyjeciu z piekarnika pozostawic do przestygniecia
(ok.
> 5 minut) i podawac jeszcze cieple.
> (Wychodza dobrze rowniez z innymi warzywami np. dobrym porem)
>
>
|