Data: 2005-10-18 17:24:46
Temat: Re: Gotowanie schabu-laik prosi o rade
Od: J...@p...onet.pl (Jola)
Pokaż wszystkie nagłówki
1,5 kg schabu zalć zimną wodą. Wsypać 1 szklankę soli
(tak, tak). przyprawy: liść laurowy, 2 ząbki
roztartego czosnku, kilka ziaren pieprzu czarnego i
ziela angielskiego, dużą łyżkę mielonego pieprzu
czarnego, 2 duże łyżki majeranku.
Gotować pod przykrtciem przez 5 min. od chwili gdy
woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłączyż żródło ciepła.
Czekać 15 min. następnie znów właczyć np. gaz (czy
inne żródlo ciepła). Od ponownego zawrzenia wody
gotować przez 1 min. Wyłączyć źródło ciepła,
pozostawić mieso wraz z przyprawami w tym garnku przez
okres 2,5 godziny. można w połowoe tego czasu mięso
przewrócić. Po 2,5 godzinie moczenia sie w tym
wywarze, schab ostudzić w lodowce. Nadaje się jako
wędlina i na ciepło (pokroić w plastry podgrzać w
dowolnym sosie) Smacznego
--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------
|