« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-11 21:13:01
Temat: Re: Grill
Le lundi 11 juillet 2005 ŕ 22:37:11, dans <4...@g...pl> vous écriviez
:
>>Co to za skrot ?
>>
> Bardzo Przepraszam, Nie Moglem Sie Powstrzymac ;)
Merci :)
> Kot, ziewajac przerazliwie
DBRNC
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-12 09:48:19
Temat: Re: Grill> Witam, poradźcie jakie mięso jest najlepsze na grilla i jak się go
"oprawia"
> aby było miękkie i smaczne, jakie przyprawy się dodaje itp.
> Dziękuję.
>
Miłego cz\ytania :-)))
http://mrgrill.pl/arch.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-13 07:42:37
Temat: Re: Grill
> Miłego cz\ytania :-)))
>
> http://mrgrill.pl/arch.php
Dziękuję serdecznie, czytanie było miłe i smaczne :)).
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-14 00:11:36
Temat: Re: Grill
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1254556686$20050711202440@ewcia.kloups...
> Wiesz, jak tak specjalnie sie soli nie boje, ale do glowy by mi nie
> przyszlo zeby do sosu sojowago dodawac sol...
===
Tak mnie zaintrygowałaś swoją opinią (ja dosalam), że postanowiłem policzyć:
Na kilogram mięsa można wziąć do marynaty np. 3 łyżki sosu sojowego.
Zawartość soli w sosie wynosi ok. 16%, a w jednej łyżce mieści się 10g sosu.
Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za mało.
Trzeba dosolić.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-07-14 08:04:45
Temat: Re: Grillwaldek wrote:
> Tak mnie zaintrygowałaś swoją opinią (ja dosalam), że postanowiłem policzyć:
>
> Na kilogram mięsa można wziąć do marynaty np. 3 łyżki sosu sojowego.
> Zawartość soli w sosie wynosi ok. 16%, a w jednej łyżce mieści się 10g sosu.
> Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
> Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
> soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za mało.
> Trzeba dosolić.
albo dać więcej sosu sojowego. Ja nigdy nie dosalam tylko dosajam ;-)
też Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-07-14 14:05:43
Temat: Re: Grill
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3jmkkkFq34coU2@uni-berlin.de...
> waldek wrote:
>
> > Tak mnie zaintrygowałaś swoją opinią (ja dosalam), że postanowiłem
policzyć:
> >
> > Na kilogram mięsa można wziąć do marynaty np. 3 łyżki sosu sojowego.
> > Zawartość soli w sosie wynosi ok. 16%, a w jednej łyżce mieści się 10g
sosu.
> > Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
> > Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
> > soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za
mało.
> > Trzeba dosolić.
>
> albo dać więcej sosu sojowego. Ja nigdy nie dosalam tylko dosajam ;-)
>
> też Waldek
===
Ile? Pól szklanki na kilogram? To i tak ścieknie, a na i w mięsie zostanie
jedna łyżka. Zresztą, to tylko przyprawa, a nie główny składnik potrawy.
waldek (mały)
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-07-14 14:39:45
Temat: Re: Grillwaldek wrote:
>>>Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
>>>Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
>>>soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za
>
> mało.
>
>>>Trzeba dosolić.
>>
>>albo dać więcej sosu sojowego. Ja nigdy nie dosalam tylko dosajam ;-)
>>
>>też Waldek
>
> ===
> Ile? Pól szklanki na kilogram? To i tak ścieknie, a na i w mięsie zostanie
> jedna łyżka. Zresztą, to tylko przyprawa, a nie główny składnik potrawy.
wg twoich wyliczeń 6 łyżek wystarczy. Nie wiem, tam, gdzie daję sos
sojowy, ten sos ląduje też w sosie, więc wystarczy. Sosu sojowego daję
do "chińszczyzny" i klasycznego gulaszu. Może też mniej solę? Za to dużo
pieprzę ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-07-14 22:48:07
Temat: Re: GrillEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
>
> Wiesz, jak tak specjalnie sie soli nie boje, ale do glowy by mi nie
> przyszlo zeby do sosu sojowago dodawac sol...
>
>
A mi jakos nigdy do glowy nie wpadlo zeby do jakiejkolwiek marynaty
dodawac soli, czy sosu sojowego :)
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-07-15 19:53:14
Temat: Re: Grill
Użytkownik "Radek K." <radek678@wirtualna_polska.pl.> napisał w wiadomości
news:42d6ebac$1@news.home.net.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>
> >
> > Wiesz, jak tak specjalnie sie soli nie boje, ale do glowy by mi nie
> > przyszlo zeby do sosu sojowago dodawac sol...
> >
> >
>
> A mi jakos nigdy do glowy nie wpadlo zeby do jakiejkolwiek marynaty
> dodawac soli, czy sosu sojowego :)
===
W zasadzie masz rację, choć to zależy od tego, jak długo się marynuje.
Jeżeli chcę piec mięso, to często leży ono w marynacie dzień lub dwa. Wtedy
rzeczywiście nie daje się soli (nieszczęsna osmoza) aby nie zniszczyć
smakołyku.
Ale jeżeli jest to do grilowania, a mięso już poporcjowane ma się marynować
kilkanaście minut, to nie widzę przeciwwskazań. Chyba, że marynujesz
znacznie wcześniej i takowe w jakimś naczyniu dowozisz na plac boju.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-07-16 08:03:23
Temat: Re: Grill
> W zasadzie masz rację, choć to zależy od tego, jak długo się marynuje.
>
> Jeżeli chcę piec mięso, to często leży ono w marynacie dzień lub dwa. Wtedy
> rzeczywiście nie daje się soli (nieszczęsna osmoza) aby nie zniszczyć
> smakołyku.
> Ale jeżeli jest to do grilowania, a mięso już poporcjowane ma się marynować
> kilkanaście minut, to nie widzę przeciwwskazań. Chyba, że marynujesz
> znacznie wcześniej i takowe w jakimś naczyniu dowozisz na plac boju.
>
Fakt,ni sie po prostu "marynowanie" kojarzy z co najmniej nocka.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |