Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grilowanie pytanie
Date: Fri, 31 May 2002 16:22:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <ad816i$1bg$1@news.tpi.pl>
References: <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1022855186 1392 217.97.24.161 (31 May 2002 14:26:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 May 2002 14:26:26 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Grilowanie pytanie
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110530
Ukryj nagłówki
Użytkownik robertm <r...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
> Czy mieso do grilowania trzeba jakos przygotowac/zamarynowac?
> Jezeli tak to prosze o jakis opis/przepis.Z gorki dzieki.
>
>
można, ale nie trzeba. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Steki można po prostu posmarować oliwą i posypać przyprawami i upiec,
zależnie od grubości steku dłużej lub krócej. Jesli steki pochodzą ze stergo
wołu albo świnki albo barana to pomaga sól zmiękczająca mięso.
Mięso kruszeje też podobno dobrze (gazeta grilowa tak twierdzi) w jogurcie.
można robić marynaty, w których mięcho powinno leżeć od kilku do kilkunastu
godzin
przykłady takich marynat:
1.olej+wino wytrawne+ziółka+sól i pieprz
2.czerwone wytrawne wino+olej+czosnek+sok
cytrynowy+pietruszka+bazylia+sól+pieprz
3. sok cytrynowy+ocet winny+olej+cebula+pietrucha+sól+pieprz i papryka (do
ryb i owoców morza)
4. czerwoen wino+olej+coś zielonego+sól+curry+ostra
musztarda+pieprz+czosnek+cebula
itp itd, kombinacji może być dużo
a to moja ulubiona marynata do cycków kurzych, tylko nie przesadzać z
tymiankiem, bo zdominuje smak:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=46
pozdrawiam
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
|