Data: 2001-03-14 06:57:43
Temat: Re: Grzanki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
jurek <j...@p...onet.pl> wrote:
> Chyba chrupiace, prawda ?
> Goska
>
A dlaczego? Czy to "Gold Flakes" lub inne platki z reklamy dla dzieci?
Osobiscie lubie np. jak w klarownej zupe rybnej grzanki nasiakna plynem
i nabiora dodatkowego smaku.
To jest zreszta wlasnie kwesia gustu.
Historycznie ponadto rzec biorac, grzanka do zupy byla robiona z calej
kromki chleba i musiala nasiaknac, by sie latwo dzielila.
Interesujaca jest w tym aspekcie etymologia wyrazu "zupa" (ang. "soup",
fr. "soupe", niem. "suppe", wl. "zuppa" etc.) Wywodzi sie z
idoeuropejskiego korzenia seue- nasiakac, wchlaniac wode, i odnosi sie
do kawlka chleba maczanego w misce z plynem -- np. srodkowo angielskie
"soppe" i wspolczesne "sop".
Wladyslaw
|