Data: 2002-04-09 15:04:26
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger schrieb:
>
> Anna Pawłowska-Pojawa napisala:
>
> > > AAA, znaczy sie bułka paryska w Pozaniu kawiarką, kowiorkom zwana
> > Qd
> > Przeze mnie - warszawianke napływową - zwana bagietką?
>
> Bagietka, to bagietka - chyba wszędzie tak samo nazywana :-)
>
> > Czy taka trochę
> > grubsza, a krótsza zwna bułką wrocławską?
>
> O, to to - jak widać jest to najbardziej zmyłkowa bułka :-)
u nas te krótsze nazywają się chleb kawiorowy (Kaviarbrot), a te długie,
to Baguette. Jest jeszcze bułka bagietkowa (Baguettebrötchen), ale toto
jest już bardzo krótkie. Nazw tyle, że uueb puchnie.
Waldek
|