Data: 2006-04-11 21:49:58
Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha schrieb:
> Użytkownik "Waldemar" napisał:
>
>> a ja mam taki dobry sos do drobiu panierowanego parmezanem.
>> Sos składa się z pomidorów, cebuli, boczku, [chile ancho] i kaparów.
>
> Weź mnie nie dołuj! Ostatni raz byłam w sklepie w sobotę, została mi
> tylko 1 kiełbaska, 5 mrożonek warzywnych, makaron, ryż i ser
> pleśniowy. No i chleb chrupki.
> A, pomidora jeszcze mam!
> I 2 cebule!!!
> To jak się ten sos robi dokładnie? :)))
no to weź tą kiełbaskę (o ile wędzona), pokrój na kawałeczki i podsmaż.
Do tego cebulę drobno pokrojoną. Na to daję normalnie chile ancho. W
Polsce niestety nie do dostania. Można od bidy zastąpić to normalną
papryką i małą chili. Na to pomidory bez skórki, ja na ogół biorę z
puszki. Trochę pogotować, by się zagęściły. Dodać listek bobkowy i
pipkać jakieś 15 minut. Teraz kapary do tego. Doprawić do smaku oregano,
sól, pieprz, papryka, jak pasuje.
A kurczaka czy indyka panieruję w parmezanie i smażę na sklarowanym
maśle. Do tego zielony makaron wstążki. Wygląda i smakuje świetnie i
stosunkowo szybko się robi.
Waldek
|