Data: 2006-04-13 16:56:20
Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha napisał(a):
> Oni wolą swoje nanodomki na nanonóżkach ;) A poza tym gzica, to jakbyś
> nie wiedział potrawa z jakiegośtam kawałka Wielkopolski. Choć samo
> słowo znam od exa Zagłebiaka ;)
Jako rodowita poznanska pyra potwierdzam ze "gzik" to okreslenie
wybitnie wielkopolskie/poznanskie.
Pomijam oczywiscie skojarzenia okololozkowe ktore mialo kilku moich
znajomych spoza pyrlandii ;)
Poznanski gzik to:
serek,
cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
smietanka slodka,
sol,
pierz.
Do tego ziemniaki gotowane w mundurkach. Ja od siebie dodaje do tego po
kawalku masla na kazdy kes :)
pzdr
robbi
|