Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: HELP!!!!
Date: Wed, 20 Mar 2002 04:16:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <a78uv4$e3$1@news.tpi.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016594212 451 217.97.24.161 (20 Mar 2002 03:16:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Mar 2002 03:16:52 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: HELP!!!!
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100878
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
> bardzo prosze-pomozcie!nigdy nie gotowalam,a tu-obcy kraj i troche sie
cni...
> 1.placki ziemniaczane-jak zrobic?
> 2.taka salatka jak u cioci na imieninach-groszek,jajka i co jeszcze?czym
> zastapic kiszonego ogorka?
>
placki: zetrzec na tarce o drobnych oczkach albo przepuścić przez specjalną
nakładkę na maszynkę do mięsa, jeśli trzeba trochę odlac wody, ale lepiej,
jeśli trze się niezbyt wodniste ziemniaki, wymieszać z jajkiem albo dwoma i
taką iloscią mąki, zeby się dawało smażyć porcje ciasta i odwracać bez
rozwalania na drugą stronę.
Oczywiście doprawić solą i pieprzem, a można i start ą cebulką. Pychota,
jeść same albo z cukrem albo z keczupem albo z sosem albo a gulaszem albo z
surówkami albo gulaszem i suówkami.
Sałatka:
jajka
jabłko
marchew ugotowana w kostkę
groszek (albo fasolka z puszki dowolna)
może być kukurydza
ogórki kiszone (można zastąpić kiełkami sojowymi albo marynowanymi
pieczarkami albo ogórkiem konserwowym)
może być kawałek pora pokrojonego w bardzo cieniutkie paseczki dla ostrości
majonez
ciut musztardy
sól, pieprz, ew. ostra papryka
można dowolnie modyfikować.
tu masz iwęcej sałatek i surówek, bo ja jestem ich maniaczką:
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=5
Wkn
|