Data: 2008-03-07 09:24:54
Temat: Re: HOLOUBEK
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 7 Mar, 10:21, J-23 <k...@g...pl> wrote:
> On 7 Mar, 02:10, "Protz" <n...@m...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał
>
> > >Poza tym wszytstkim, to oni maja inny metabolizm.
>
> > To znaczy?
>
> > Protz
>
> Mozna znalezc w necie:
>
> "Spozywają oni duze ilosci ryb morskich, do ktorych zaliczamy m.in.
> makrele, lososia, halibuta, dorsza czy sardynke. Olej zawarty w tych
> rybach jest bogaty w nienasycone kwasy tluszczowe (NKT) z grupy
> omega-3. Co ciekawe, zwiazki te wystepuja rowniez w siemieniu lnianym.
> Na szczegolna uwage wsrod NKT typu omega-3 zasluguje kwas o nazwie
> EPA.
> Z tego zwiazku powstaja w organizmie substancje o nazwie
> prostaglandyny serii 3. Hamuja one tworzenie sie tromboksanu TX2,
> ktory jest silnym czynnikiem agregujacym plytki krwi, a same maja
> dzialanie przeciwagregacyjne. Nadmierna agregacja plytek krwi jest
> glownym czynnikiem prowadzacym do powstawania zakrzepow." itd.
>
> czyli przeciwnosc tego stanowi zagrozenie w diecie wieprzowo-maslowej
czyli przeciwnosc tego co stanowi zagrozenie w diecie wieprzowo-
maslowej
|