Data: 2004-03-11 08:27:27
Temat: Re: Help - Potrawa z jajek ??
Od: "Buźka" <k...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W zeszłym roku na grupie pojawiły się takie oto przepisy:
JAJA W IMBIROWYM SOSIE
6jajek
szklanka naturalnego jogurtu
5lyżek majonezu
2 łyżkl niezbyt ostrej musztardy 2 łyżki ziarna sezamowego
1-2 łyżeczkl imbiru
pęczek rzodkiewek
2czerwone winne jabłka
2 główki salaty
łyżka białego octu winnego sól
pieprz
. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić w ósemki.
. Sałatę opłukać,starannie osączyć. Usunąć zewnętrzne liście, zostawić
jasnozielone środki.
. Rzodki umyć,pokroić w plasterki. Jabłka umyć, usunąćgniazda naisiennne.
Pokroić w cienkie plasterki. . Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i
imbirem. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem.
Kilka pleisterków rzodkiewek i jabłek zostawić. Resztę razem z połuwą jaj
wymieszać z jogurtowym sosem.
. Salaty rozłożyć na półmisku. Na wierzch nałożyć owcowo-warzywną sałatkę.
Udekorować pozostałymi jajkami, plasterkami jabłek i rzodkiewkami.
. Sezam podprażyć na złoto-brązowy kolor na patelni bez tluszczu. Posypać
nim półmisek z sałatką.
JAJA Z KUSKUSEM CURY
6 jajek,
300 g kuskusa
60 g cebuli,
ząbek czosnku
2 szklanki bulionu z drobiu (z kostki)
50 g listków migdałowych
50 g rodzynków
2 pęczki dymki
pęczek świeżek kolendry (niekoniecznie)
6lyżek chrzanu,
łyżka masła,
lyżka mąki,
4łyżki oleju
3 łyżki atu winnego
2 łyżki curry, cukier,sól
. Cebula i czosnek ubrać, pusiekać. Razem i curry podsmażyć na tyżce oleju.
Wsypać kuksus. zalać szklanką gorącego bulionu. Odstawić na 5 minut pod
przykryciem
. Migdały podprażyć na patelni bez tłuszczu.Rodzvnki posiekać. kilka listków
kolendry odłożć ,resztęposiekać. Mąkę podsmażyć(bez rumienienisa na
rozgrznym maśle. Rozprowadzić resztą zimnegu ywaru. Dodać chrzan,
zagotować. Doprawić cukrem, solą i octem winnym. Dodać rodzymki i posiekaną
kolendrę.
. Dymkę umyć. Pokroić w kawałki. Podsmażyć na pozostałvm oleju. Jajka
gotować 6 minut. Obrać; przekroić. Na pólmisek nałożyć kuskus, a następnie
jajka. Posypać migdałami. Udekorować dymką i listkami kolendry.Osobno
podaćsos chrzanowy.
Buźka (nie jestem autorką tych przepisów)
|