Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "misiczka" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: JAK ZROBIC DOBRY MAKOWIEC?
Date: Tue, 30 Aug 2005 18:19:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <df20ut$j1$1@inews.gazeta.pl>
References: <df158f$8h4$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.177.214
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1125418781 609 62.233.177.214 (30 Aug 2005 16:19:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Aug 2005 16:19:41 +0000 (UTC)
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-User: misiczka_newsy
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247054
Ukryj nagłówki
Użytkownik "celesta" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:df158f$8h4$1@inews.gazeta.pl...
> Witam serdecznie...
> moj maz przywiózł mi sporo maku, i prosi, zeby zrobic mu jakis wyjatkowy
> dobry makowiec. Nigdy dotad nie robilam makowca, prosze uprzejmie o
> przepisy....
Makowiec
Ciasto:
szklanka cukru (może być mniej trochę)
pól kilograma maku
1 kostka masła
3-4 jabłka starte na grubej tarce (duże oczka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdałowy
4 jajka
rodzynki
Mak zalewamy wrzątkiem i czekamy (bez gotowania) aż wessie wodę, mielimy
dwa razy. Mieszamy z cukrem, jabłkami, proszkiem, całymi jajkami (żadnego
ubijania osobno białek), zapachem migdałowym i namoczonymi rodzynkami.
Dodajemy rozpuszczone w garnku masło - przestudzone. Wykładamy masę do
kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do
nagrzanego do 160 stopni piekarnika, na około godzinę.
Polewa:
Wsypujemy do miseczki cukier puder i dodajemy tyle soku z cytryny, żeby
masa dała się rozsmarować na makowcu.
Smarujemy i czekamy aż wyschnie.
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka
Doświadczenie - elegancka nazwa wszystkich
nieprzyjemności jakie nas spotkały w życiu.
(Gilbert K. Chesterton)
http://leslawa-ignaszewska.com
|