Data: 2005-08-30 16:19:18
Temat: Re: JAK ZROBIC DOBRY MAKOWIEC?
Od: "misiczka" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "celesta" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:df158f$8h4$1@inews.gazeta.pl...
> Witam serdecznie...
> moj maz przywiózł mi sporo maku, i prosi, zeby zrobic mu jakis wyjatkowy
> dobry makowiec. Nigdy dotad nie robilam makowca, prosze uprzejmie o
> przepisy....
Makowiec
Ciasto:
szklanka cukru (może być mniej trochę)
pól kilograma maku
1 kostka masła
3-4 jabłka starte na grubej tarce (duże oczka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdałowy
4 jajka
rodzynki
Mak zalewamy wrzątkiem i czekamy (bez gotowania) aż wessie wodę, mielimy
dwa razy. Mieszamy z cukrem, jabłkami, proszkiem, całymi jajkami (żadnego
ubijania osobno białek), zapachem migdałowym i namoczonymi rodzynkami.
Dodajemy rozpuszczone w garnku masło - przestudzone. Wykładamy masę do
kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do
nagrzanego do 160 stopni piekarnika, na około godzinę.
Polewa:
Wsypujemy do miseczki cukier puder i dodajemy tyle soku z cytryny, żeby
masa dała się rozsmarować na makowcu.
Smarujemy i czekamy aż wyschnie.
--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka
Doświadczenie - elegancka nazwa wszystkich
nieprzyjemności jakie nas spotkały w życiu.
(Gilbert K. Chesterton)
http://leslawa-ignaszewska.com
|