From: "Biedron" <b...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9a732u$ph1$1@h1.uw.edu.pl>
Subject: Re: Ja robić chipsy????
Date: Mon, 2 Apr 2001 09:48:48 +0200
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
NNTP-Posting-Host: kuki.cavern.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: kuki.cavern.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 986197532 kuki.cavern.com.pl (2 Apr 2001 09:45:32 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48311
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MateoKill" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9a732u$ph1$1@h1.uw.edu.pl...
> he?? pomóżcie..
>
> --
> By MateoKill (admin)
Witam
Ja czasem robie chipsy. Jest to dosc pracochlonne i czasochlonne ale dobre i
tansze niz zakup gotowych w sklepie. Najczesciej robie karbowane ale czasem
tez zwykle. Tre na tarce (musi byc z waska szczelinka) do mizerii lub w
malakserze (rzadziej bo sie potrafia lamac i giac). Nastepnie pojedynczo
wrzucam do goracego oleju (ja wrzucam do glebokiej duzej patelni). Trzeba
pilnowac poniewaz dosc szybko to smarzenie im idzie. Po wylowieniu wrzucam
na sporawe sitko zeby obciekly i sole. To chyba wszystko. Przy karbowanych
trzeba kroic bardzo uwaznie, tak by wzgorki wypadaly pod wzgorkami a dolinki
pod dolinkami. Fajnie tez wychodza gdy zrobi sie karbowane, ale co ciecie
przekreca sie ziemniaka o 90 stopni. Wychodzi taka fajna kratownica. Dodam
jeszcze, ze ziemniaki poinny byc w miare gladkie i kształtne (nazwy odmiany
najlepszej niestety nie znam biore na oko).
--
Biedron
www.kuchniaonline.pl, www.poszukiwacz.pl
**************
Serce sklada sie z dwoch komor,
dwoch przedsionkow i milosierdzia.
(Autor nieznany- przynajmniej ja go nie znam)
**************
|