From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dupblo$k20$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Jabłecznik , szarlotka
Date: Thu, 9 Mar 2006 17:21:32 +0100
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
NNTP-Posting-Host: 82.177.202.164
Message-ID: <441055f5$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1141921269 82.177.202.164 (9 Mar 2006 17:21:09 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: j...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262496
Ukryj nagłówki
Użytkownik "gorobl" <g...@v...pl> napisał w wiadomości
news:dupblo$k20$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiem temat juz był , archiwum i google przeszukałam i przepisów jest całe
> multum , a ja jestem antytalencie do pieczenia .
> Potrzebuje przepis przedewszystkim łatwy no i smaczny.
>
> Proszę , ładnie proszę .
>
3 szklanki mąki (ok 60 dag)
szklanka cukru
5 jajek
25 dag tego na co Cię stać (albo co bardziej lubisz) czyli masła lub
margaryny ;)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon
rodzynki
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i
żółtkami jaj. Dodać pół szklanki cukru, wyrobić kruche ciasto, do 1/5 ciasta
dodać kakao, wyrobić, schłodzić w lodówce.
Jabłka zetrzeć, dodać drugie pół szklanki cukru, cukier waniliowy, cynamon i
rodzynki. Wymieszać, odstawić, odlać nadmiar soku. jasne ciasto rozwałkować
i ułożyć na blasze (na dnie i po bokach), ponakłuwać widelcem, wyłożyć na to
jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto i resztę jasnego (jeśli
jakieś zostało). Piec 45-50 min w gorącym piekarniku (ja piekę w ok. 185 st
na termoobiegu i dolnym grzaniu).
Ania
|