Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aga Michalak" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jabłecznik , szarlotka
Date: Thu, 9 Mar 2006 20:29:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <dupvq0$eed$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dupblo$k20$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.235.166
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1141932673 14797 80.51.235.166 (9 Mar 2006 19:31:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 Mar 2006 19:31:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262513
Ukryj nagłówki
Użytkownik "gorobl" <g...@v...pl> napisał w wiadomości
news:dupblo$k20$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiem temat juz był , archiwum i google przeszukałam i przepisów jest całe
> multum , a ja jestem antytalencie do pieczenia .
> Potrzebuje przepis przedewszystkim łatwy no i smaczny.
>
> Proszę , ładnie proszę .
>
>
> Pozdrawiam Małgorzata co chce zrobić przyjemność mężowi
witam
Nie wiem czy to mozna nazwać szarlotką czy jabłecznikiem ale robi sie łatwo
i jest pyszne.
ok kilograma jabłek
szklanka kaszy mannej(manny??)
szklanka cukru pudru
szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do piecznia
pół kostki margaryny
Sypkie produkty razem wymieszać i podzielic na trzy części. Jabłka zetrzeć
na tarce podzielic na dwie części. Margarynę dobrze schłodzić. Tortownice
wysmarowac tłuszczem i przekładac warstwa sypka, wartwa jabłek, sypka,
jabłka i sypka. Na wierzch położyc pokrojoną w plastry margaryne (nie masło
bo w czasie pieczenia sie spali) i piec ok godziny. Można posypac cukrem
pudrem, choc mi osobiście bardziej smakuje z lukrem z dodatkiem cynamonu.
Smaczny, szybki a jak szybko znika.... U nas jeden taki torcik na jedno
podejscie i jeszcze mało:)
pozd
Aga
|