Data: 2010-01-19 17:51:47
Temat: Re: Jajecznica na teflonie ?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 19 Jan 2010 04:41:57 +0100, Prawusek napisał(a):
> Znalazłem w necie patelenkę nawet na indukcję - patelnia na "całe
> życie". Trochę kosztuje, ale nie boi się metalowych sztućców... Co więcej,
> ma rodzeństwo o większych średnicach stanowiące linię stylową - niebagatelna
> sprawa w nowoczesnej kuchni. Nawet jeżeli nie masz jeszcze indukcji
> spokojnie możesz używać na innych typach kuchenek.
> http://www.kuchlandia.pl/Smazenie/Patelnie/Patelnia-
Moneta-Magnetica-CERAMICA-20cm.html
Dzięki za staranie. Używam prostych naczyń nierdzewnych, patelni
nierdzewnych oraz oraz aluminiowych, wszystko bez żadnych "cudownych"
powłok. Nic mi się nie przypala, nie przegrzewa, mogę mieszać i drapać
metalowymi łopatkami, lać zimną wodę na rozgrzane naczynie i w ogóle luz.
Moja kuchnia nie jest nowoczesna (no, może tylko w kwestii takiej, że mam
porządne roboty i zmywarkę od 15 lat i bez nich nie wyobrażam sobie życia),
żadnych indukcji ani ceramicznych płyt do gotowania nie planuję - mam
sprzęt po to, by go używać, a nie aby się o niego trząść, garnki moje muszą
wytrzymywać bez szwanku niezbyt troskliwe traktowanie ich na fajerkach,
kiedy to ich dno narażone jest na urazy mechaniczne, termiczne oraz
wszelkie inne obcesowe traktowanie, w tym ostrym druciakiem i proszkami
ściernymi, kiedy się dno zasmoli, bo niczego tak nie cierpię, jak
zasmolonych garów - moje błyszczą po każdym myciu w srodku i na zewnątrz
:-)
--
Ikselka.
|