Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!transi
t4.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.p
l!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 13 Nov 2013 16:28:05 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak czekoladę do picia?
References: <l5vjce$g71$1@mx1.internetia.pl>
<528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl>
<l605o4$9d5$1@mx1.internetia.pl>
In-Reply-To: <l605o4$9d5$1@mx1.internetia.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 52
Message-ID: <52839a83$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.123.173
X-Trace: 1384356483 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2169 83.26.123.173:2009
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353190
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-11-13 16:14, michalek pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
>>> bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
>>
>> Porządna czekolada potrafi mieć nawet 70% masy kakaowej, najsłabsza
>> powinna mieć przynajmniej 35%, natomiast kakao _w_proszku_ (bo nie
>> mówisz chyba o nasionach kakaowca?) pewnie co najwyżej 20%. W jaki
>> więc sposób można oczekiwać tego samego efektu?
>>
>> Czekolada jest surowcem jak najbardziej podstawowym do produkcji
>> prawdziwej pitnej czekolady.
>>
>> Ewa
>
> No OK, to jest jakiś argument. Coś czego nie brałem pod uwagę.
> Ale z drugiej strony, kiedy w przepisach sugerują dawanie 0,5l mleka
> plus 100-200g śmietanki 30% na 1-2 tabliczki czekolady (raczej
> zwykłej czyli ok.30%) to biorąc _kakao_w_proszku (czyli składające
> się z powiedzmy 20% ziarna kakaowca) to przy mniejszym dolewaniu
> mleka/śmietanki.... może można coś dobrego uzyskać.
>
> Może uporządkujmy. Tabliczkę czekolady można rozpuszczać i użyć,
> ale trochę większą frajdę chyba sprawiłoby uzyskanie płynnej czekolady
> z rozdrobnionych ziaren kakaowca czyli tegoż _kakao_w_proszku.
> Chyba, że niezbędnym składnikiem pitnej czekolady są emulgatory,
> przciwutleniacze itp. zawarte w tabliczce czekolady :)
Twoim zdaniem czekolada od kakao w proszku różni się przeciwutleniaczami
i emulgatorami?
>
> Myślę, że na liście dyskusyjnej "kuchnia" nie muszę się tłumaczyć
> dlaczego
> barszcz czerwony chcę ugotować z buraków, warzyw, mięsa itp.
> a nie rozcieńczyć gotowy koncentrat barszczu :)
Mylisz pojęcia. Czekolady (w tabliczce) nie robi się z kakao, czyli tego
proszku, który dodajemy do ciast lub do zrobienia napoju zwanego kakao.
Czekoladę robi się z kakao, ale tego kakao w znaczeniu "ziarna rośliny
kakaowca", konkretnie z miazgi kakaowej pozyskanej z tychże ziaren.
Proszek pod nazwą kakao, który kupujemy w kartonikach to niejako produkt
uboczny, powstały z odtłuszczenia tej miazgi, kuch kakaowy (NB kakao
Wedla, które mam w domu ma 11% tłuszczu kakaowego) .
Tak więc Twoje porównanie czekolady do barszczu w paczce jest wręcz
groteskowe.
Może jednak warto poczytać co nieco choćby w tej wikipedii.
Ewa
|