Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak dlugo?
Date: Thu, 14 Dec 2006 10:16:18 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <elr89i$3tp$1@inews.gazeta.pl>
References: <elr6qb$g31$03$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1166091378 4025 172.20.26.240 (14 Dec 2006 10:16:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Dec 2006 10:16:18 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285745
Ukryj nagłówki
Kresowiec <i...@t...de> napisał(a):
> Od kilku dni w wolnych chwilach bawie sie z sokownikiem. Z powstalego
> soku robie galaretki. Zrobilem juz jablkowa z cynamonem i gozdzikami,
> razz calvadosem a raz z metaxa, z owocow pigwowca i winiakiem, z
> nieszpulki z wodka gruszkowa. Calkiem udane te galaretki wychodza. Mimo
> to jakos niepewnie czuje sie z tym sokownikiem. Instrukcja jest jakas
> taka niezbyt jasna. Np. nie jest podane ile czasu trzeba parowac, nim
> sie sok spusci? Sokownik ma pojemnosc 4.5 litra. Dajmy na to pakuje tam
> 2.5 kg drobnopokrojonych jablek. Jak Wy to robicie?
Metodą starokucharską, czyli naocznie. Przyciskam łyżką owoce w sokowniku -
jeśli nie dają nadziei na więcej soku, kończę zabawę. Żeby nie otrzymywać w
zbiorniku na sok mieszanki wodno - sokowej :-)
A ja dodałam do soku pigwowo - aroniowego wodę różaną - i mam galaretkę
różaną. Do pigwowego - skórkę z dwóch cytryn i sok z trzech - efekt -
galaretka cytrynowa.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|