Data: 2007-02-01 09:14:28
Temat: Re: Jak długo gotujecie pierś?
Od: clafoutis <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Zarczuk wrote:
> Jak długo gotujecie pierś do sałatki, przeciętnej wielkości?
> I zastanawiam się jeszcze, czy odcinacie resztki kości po czy koniecznie
> przed ugotowaniem?
> Z surowym mięsem nie idzie mi najlepiej i wywołuje u mnie ono dziwne
> uczucia, bynajmniej nie miłe i postanowiłam uporać się z tym po ugotowaniu,
> ale nie wiem czy to jakoś nie zaważy na smaku...
>
witam,
to zależy od wielkości ale gdyby przyjąc że pierś ma jakieś 220-250 gram
to 12-13 minut w zupełności wystarczy( w/g zasady że im krtótsza obróbka
termiczna tyl lepiej). rady żeby pierś gotować pół godziny są lekko
mówiąc przesadzone po takim czasie otrzymasz kawałek suchego wióra.i
rzeczywiscie pierś smażoona i dopieczona w piecu da lepsze efekty
smakowe ( reakcja maillarda)
pozdrawiam piotr
|