| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2014-01-13 12:37:30
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Ja nie używam mąki do smażenia, tylko mielone maczam w mące i jak robię
panierkę.
Ale to może dlatego, że mam coś z antyglutenowca.
Wydawało mi się, że w mące się macza, albo panieruje, żeby cenne mieso się
nie marnowało, jak się coś pszypali to można obskrobać.:)
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2014-01-13 12:39:14
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?>
> ps. moj kumpel robi znakomite steki dosc dziwacznym sposobem - marynuje
> potem piecze kilkanascie minut w niskiej temperaturze piekarnika nastepnie
> wrzuca na minute na patelnie z odrobina koniaku/brandy...
> ps.2 sposobow na dobry stek jest pewnie wiele ale moim zdaniem
> jakosc/mlodosc miesa ma tutaj decydujaca role...
>
Alkohol można dolać na patelnię jak się zaczyna pszypalać i człek sobie nie
radzi, łatwiej usmażyć.
To taka ostatnia deska ratunku.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2014-01-13 12:46:27
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
> I kolejna rzecz - o co chodzi z mieszaniem masła i oleju w celu
> zapobieżenia przypaleniu masła? Co rusz gdzieś się z taką praktyką spotykam
> i za każdym razem się dziwię, skąd takie oczekiwanie wobec oleju.
> Olej podczas smażenia osiąga temp. ok. 200-250 st C, a zwykłe masło ma
> punkt dymienia już w 170 st.
Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2014-01-13 14:19:08
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Mon, 13 Jan 2014 12:46:27 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2014-01-13 15:15:14
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?W dniu 2014-01-13 12:39, Stokrotka pisze:
>>
>> ps. moj kumpel robi znakomite steki dosc dziwacznym sposobem - marynuje
>> potem piecze kilkanascie minut w niskiej temperaturze piekarnika nastepnie
>> wrzuca na minute na patelnie z odrobina koniaku/brandy...
>> ps.2 sposobow na dobry stek jest pewnie wiele ale moim zdaniem
>> jakosc/mlodosc miesa ma tutaj decydujaca role...
>>
> Alkohol można dolać na patelnię jak się zaczyna pszypalać i człek sobie nie
> radzi, łatwiej usmażyć.
> To taka ostatnia deska ratunku.
>
nie raczej nie chodzi o przypalanie...
ps. zapomnialem dodac ze stek po usmazeniu powinien jeszcze "odpoczac"
to znaczy nie powinno sie go podawac od razu z patelni...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2014-01-13 15:59:56
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
NIebezpieczne jak ktoś nie nosi okularuw, bo może odprysnąć bardzo gorący
olej.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2014-01-13 16:00:55
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
> ps. zapomnialem dodac ze stek po usmazeniu powinien jeszcze "odpoczac"
> to znaczy nie powinno sie go podawac od razu z patelni...
Tak ze wszystkimi kotletami, rybami itp z patelni, żeby tłuszcz obciekł.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2014-01-13 16:01:39
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ejb0hzjld50t$.qm6cufag44vv.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 13 Jan 2014 12:46:27 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
>
>> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>
> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>
> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
> --
> XL
Mieszanina dwóch cieczy (a tak tu mamy z olejem i roztopionym masłem)
ma zwykle _inne_cechy_fizykochemiczne_ niż każda ze składowych
tej mieszaniny. I nie jest to prosta średnia albo suma cech.
Dlatego mieszanie masła i oleju ma konkretny sens.
Ale nie każdy z tym się pogodzi.
Zwłaszcza jak ma parcie na nieomylność w każdej dziedzinie i potrzebę
pouczania innych.
Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2014-01-13 20:26:10
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Mon, 13 Jan 2014 16:01:39 +0100, ZZZ napisał(a):
> Mieszanina dwóch cieczy (a tak tu mamy z olejem i roztopionym masłem)
> ma zwykle _inne_cechy_fizykochemiczne_ niż każda ze składowych
> tej mieszaniny. I nie jest to prosta średnia albo suma cech.
Niczego nie pisałam o "średniej" ani "sumie", nie wiem, gdzieś to
wyczytał/a. Pisałam wyraźnie (czytaj ze zrozumeiniem), ze w mieszaninie
punkt dymienia każdego z tłuszczy się _nie zmieni_ i dlatego w miarę
ogrzewania będą _dymić_ (zresztą najpierw także wrzeć) po kolei - tak jak
np po kolei wchodzą w stan wrzenia (i odparowują podczas destylacji) różne
frakcje alkoholowe z mieszaniny i nic tu nie ma do rzeczy, że są zmieszane
- temperatura wrzenia alkoholowych frakcji pozostaje dla każdej z nich
stała i niezmieniona, tak samo temperatura wrzenia oraz dymienia tłuszczy w
każdej ich mieszaninie.
> Dlatego mieszanie masła i oleju ma konkretny sens.
Tak, oszczędnościowy.
> Ale nie każdy z tym się pogodzi.
Kto ma pojęcie o fizyce, to nie.
> Zwłaszcza jak ma parcie na nieomylność w każdej dziedzinie i potrzebę
> pouczania innych.
No więc zamiast pouczać poczytaj o wrzeniu/odparowywaniu/skraplaniu frakcji
alkoholowych - bo to analogia co do stopniowania temperatur wrzenia dla
składników mieszaniny :->
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2014-01-14 13:36:07
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?On 11.01.2014 17:39, pwz wrote:
> Witam!
>
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem zadowolony z
> efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie steka. Wołowego.
> Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy. Wiem, że po pierwsze należy
> dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas trudno (choćby ze względu na to, że nie
> ma odpowiedniego gatunku "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny).
> Ale bez względu na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
> nawet ze specjalnym przeznaczeniem do smażenia, gdzieś najwyraźniej popełniam
> błąd. Próbowałem już: na b. rozgrzanej patelni, na średnio rozgrzanej patelni,
> nieco rozbity (ręką) albo w ogóle nierozbity, wysmażony mocno, średnio albo na
> krwisto. Nigdy też wcześniej go nie doprawiam (sól, pieprz dopiero na talerzu).
> Zawsze jest zbyt twardy. Co robię nie tak? Albo inaczej: jak smażycie steka
> wołowego, aby wyszedł miękki?
http://www.youtube.com/watch?v=nhOV89EQtJs
Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
smażeniem, w niczym to nie przeszkadza, ale pieprzyć już raczej nie, bo pieprz
się spali, odwracać na patelni co 15-20 sekund, po smażeniu dać odpocząć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |