Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak dobrze usmażyć steka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak dobrze usmażyć steka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 74


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2014-01-14 14:49:52

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):

> Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
> smażeniem, w niczym to nie przeszkadza,

Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i ten
sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2014-01-14 15:37:27

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

On 14.01.2014 14:49, Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>
>> Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
>> smażeniem, w niczym to nie przeszkadza,
>
> Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i ten
> sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
> temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
>

Jejku, zrób sobie test po prostu. Przecież nikt nie mówi o trzymaniu
posolonego mięsa przez dłuższy czas - soli się bezpośrednio przed położeniem na
patelnię. Mięso nie robi się twarde, co niejednokrotnie sprawdziłem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2014-01-14 15:56:20

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Anai <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 14.01.2014 15:37, Maciej Jastrzębski pisze:
> On 14.01.2014 14:49, Ikselka wrote:
>> Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i
>> ten
>> sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
>> temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
>>
>
> Jejku, zrób sobie test po prostu. Przecież nikt nie mówi o trzymaniu
> posolonego mięsa przez dłuższy czas - soli się bezpośrednio przed
> położeniem na patelnię. Mięso nie robi się twarde, co niejednokrotnie
> sprawdziłem.
To nie ma znaczenia...
"Cały świat nie soli", przed smażeniem i choćbyś odnosił wrażenie, że
mięso rozpływa Ci się na języku, to tak naprawdę zjadłeś właśnie
"zelówkę wojskowego trepa" ;)

--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2014-01-14 20:44:57

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Jan 2014 15:37:27 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):

> On 14.01.2014 14:49, Ikselka wrote:
>> Dnia Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>>
>>> Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
>>> smażeniem, w niczym to nie przeszkadza,
>>
>> Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i ten
>> sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
>> temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
>>
>
> Jejku, zrób sobie test po prostu. Przecież nikt nie mówi o trzymaniu
> posolonego mięsa przez dłuższy czas - soli się bezpośrednio przed położeniem na
> patelnię. Mięso nie robi się twarde, co niejednokrotnie sprawdziłem.

A bo to raz sprawdziłam? - z tego samego kawałka steki niesolone miękkie, a
potem solone już na patelni, zaraz po ułożeniu, zeby nie zdążyły soku
puścić - i twarde.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2014-01-14 23:03:24

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: g...@g...com szukaj wiadomości tego autora


> > Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>
>
>
> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
>
> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
>
> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
>
> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
>
> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>
>
>
> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
>
> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
>
> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
>

Ale masa bzdur. Mieszanka bedzie palila sie pozniej i tyle. Nie wierzysz to sama
sprobuj.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2014-01-14 23:27:01

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Jan 2014 14:03:24 -0800 (PST), g...@g...com
napisał(a):

>
>>> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>>
>> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
>>
>> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
>>
>> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
>>
>> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
>>
>> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>>
>> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
>>
>> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
>>
>> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
>>
>
> Ale masa bzdur. Mieszanka bedzie palila sie pozniej i tyle. Nie wierzysz to sama
sprobuj.

A jak stwierdziłeś punkt dymienia Twojej mieszanki? Nosem czy "na oko"? czy
palcem?
Ja może i nie mam słuszności, ale przynajmniej posługuję się teorią naukową
i twierdzę, ze masło i olej dymią osobno, jedno po drugim. Tyle ze nikt nie
jest w stanie odróżnić momentu dymienia masła od momentu dymienia oleju, bo
od 170 do 250 stopni (czyli wzrost o 80 stopni) ogrzewanie tłuszczu i to w
tak małej ilości idzie bardzo szybko, moze się nawet wydawać obserwatorowi
ze równoczesnie dymi cała mieszanka.

Ale żeby TAK różne tłuszcze (w ogóle różne, ale i o TAK bardzo odległych
punktach dymienia) jak zwykłe nieklarowane masło i olej w mieszance dymiły
równoczesnie, no to takie twierdzenie powininieneś umieć jakoś naukowo
poprzeć, skoro ktoś ma w to uwierzyć. Ja pod tym względem jestem w porządku
- nauka udowodniła i zbadała punkty dymienia różnych tłuszczów, podobnie
jak temperatury parowania, wrzenia, zapłonu alkoholi, i tym się podpieram.

Dodam jeszcze jedno do mojej argumentacji: owszem, istnieją mieszanki
tłuszczy o okreslonej wspólnej temperaturze dymienia, używane do celów
przemysłu spożywczego i jako frytury w smażalnictwie, ale są to specjalnie
dobierane mieszanki tłuszczy o bliskich parametrach dymienia, ponadto te
tłuszcze są dodatkowo dostosowywane za pom. różnych zabiegów zmieniajacych
ich strukturę... dużo by mówić.

No ale zeby masło i kuchenny zwykły olej tak po prostu bez żadnych zabiegów
poza zmieszaniem nagle uzyskały identyczne parametry dymienia - to takich
cudów nie ma. Fakt zmieszania tych tłuszczy nie powoduje żadnej zmiany ich
struktury, nie ma więc powodu do zmiany ich właściwości o których tu
mówimy. Ja w to w każdym razie nigdy nie uwierzę bez konkretnych naukowych
argumentów i póki ich nie zobaczę, smażyć masła w oleju nie mam zamiaru i
się (oraz innych) truć, a i wszystkim będę odradzać.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2014-01-15 00:08:08

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: g...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu wtorek, 14 stycznia 2014 23:27:01 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 14 Jan 2014 14:03:24 -0800 (PST), grzesiek882(nospam)@gmail.com
>
> napisał(a):
>
>
>
> >
>
> >>> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>
> >>
>
> >> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
>
> >>
>
> >> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
>
> >>
>
> >> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
>
> >>
>
> >> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
>
> >>
>
> >> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>
> >>
>
> >> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
>
> >>
>
> >> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
>
> >>
>
> >> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
>
> >>
>
> >
>
> > Ale masa bzdur. Mieszanka bedzie palila sie pozniej i tyle. Nie wierzysz to sama
sprobuj.
>
>
>
> A jak stwierdziłeś punkt dymienia Twojej mieszanki? Nosem czy "na oko"? czy
>
> palcem?
>
> Ja może i nie mam słuszności, ale przynajmniej posługuję się teorią naukową
>
> i twierdzę, ze masło i olej dymią osobno, jedno po drugim. Tyle ze nikt nie
>
> jest w stanie odróżnić momentu dymienia masła od momentu dymienia oleju, bo
>
> od 170 do 250 stopni (czyli wzrost o 80 stopni) ogrzewanie tłuszczu i to w
>
> tak małej ilości idzie bardzo szybko, moze się nawet wydawać obserwatorowi
>
> ze równoczesnie dymi cała mieszanka.
>
>
>
> Ale żeby TAK różne tłuszcze (w ogóle różne, ale i o TAK bardzo odległych
>
> punktach dymienia) jak zwykłe nieklarowane masło i olej w mieszance dymiły
>
> równoczesnie, no to takie twierdzenie powininieneś umieć jakoś naukowo
>
> poprzeć, skoro ktoś ma w to uwierzyć. Ja pod tym względem jestem w porządku
>
> - nauka udowodniła i zbadała punkty dymienia różnych tłuszczów, podobnie
>
> jak temperatury parowania, wrzenia, zapłonu alkoholi, i tym się podpieram.
>

Wystarczy wziac termometr. Piszesz jakims pseudonaukowym belkotem z ktorego nic nie
wynika. Co z tego, ze nauka udowodnila punkt dymienia roznych tluszczy? A wszelkich
mozliwych mieszanek we wszystkich mozliwych propocjach tez opisala? A pisanie, ze
maslo zmieszane z czymkolwiek to dalej maslo to juz smiech na sali. Czyli te
wszystkie mieszanki masla z olejem dostepne w sklepach to dalej maslo?
Przestan w koncu wypisywac bzdury, bo jeszcze ktos to przeczyta i bedzie powielal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2014-01-15 10:58:42

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <g...@g...com> napisał w wiadomości
news:c2420a27-2482-48a0-a9e4-f9100b87a545@googlegrou
ps.com...
W dniu wtorek, 14 stycznia 2014 23:27:01 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 14 Jan 2014 14:03:24 -0800 (PST), grzesiek882(nospam)@gmail.com
>
> napisał(a):
>
>
> poprzeć, skoro ktoś ma w to uwierzyć. Ja pod tym względem jestem w
> porządku
>
> - nauka udowodniła i zbadała punkty dymienia różnych tłuszczów, podobnie
>
> jak temperatury parowania, wrzenia, zapłonu alkoholi, i tym się podpieram.
>

Wystarczy wziac termometr. Piszesz jakims pseudonaukowym belkotem z ktorego
nic nie wynika. Co z tego, ze nauka udowodnila punkt dymienia roznych
tluszczy? A wszelkich mozliwych mieszanek we wszystkich mozliwych propocjach
tez opisala? A pisanie, ze maslo zmieszane z czymkolwiek to dalej maslo to
juz smiech na sali. Czyli te wszystkie mieszanki masla z olejem dostepne w
sklepach to dalej maslo?
Przestan w koncu wypisywac bzdury, bo jeszcze ktos to przeczyta i bedzie
powielal.

-----------

Daj sobie spokój z dyskutowaniem z osobą, która __zawsze__
i na _wszystkich_ grupach (na których się wypowiada) MA RACJĘ.

Ona sprowadzi Cię do własnego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :))

ZZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2014-01-15 15:22:59

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jan 2014 10:58:42 +0100, ZZZ napisał(a):

> Ona sprowadzi Cię do własnego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :))

Nie robię Ci w tym konkurencji, bez obaw. Smaż masło w oleju, skoro lubisz.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2014-01-15 15:28:33

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Jan 2014 15:08:08 -0800 (PST), g...@g...com
napisał(a):

> Wystarczy wziac termometr.

Ale reszta już "na oko" i "na węch"?
:-D
:-D
:-D
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
mini piekarnik
Noże ceramiczne
Co ze zwiędniętymi winogronami?
I jak solidarne bydło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »