X-Received: by 10.49.11.167 with SMTP id r7mr71293qeb.5.1389740888267; Tue, 14 Jan
2014 15:08:08 -0800 (PST)
X-Received: by 10.49.11.167 with SMTP id r7mr71293qeb.5.1389740888267; Tue, 14 Jan
2014 15:08:08 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!usenet.blueworldhosting.com!feeder01.bluewo
rldhosting.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.
highwinds-media.com!6no10679769qao.1!news-out.google.com!fv6ni3230qab.1!nntp.go
ogle.com!p15no15027018qaj.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.
com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 14 Jan 2014 15:08:08 -0800 (PST)
In-Reply-To: <1qy5sfxa9jmes.1n565zwcacmml$.dlg@40tude.net>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=62.133.139.95;
posting-account=l0EoIQoAAAB85mVNJaQQ_kJtdl3UphGr
NNTP-Posting-Host: 62.133.139.95
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl> <lasg0b$ho7$1@news.dialog.net.pl>
<52d1c6b9$0$2151$65785112@news.neostrada.pl>
<lashng$igh$1@news.dialog.net.pl>
<52d1cb4a$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
<lasifh$irj$1@news.dialog.net.pl>
<52d1d04b$0$2168$65785112@news.neostrada.pl>
<lauth4$iti$1@news.dialog.net.pl>
<y2b5cjdeqqpq$.huxvp2drt3ei.dlg@40tude.net>
<52d3d20f$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
<ejb0hzjld50t$.qm6cufag44vv.dlg@40tude.net>
<b...@g...com>
<1qy5sfxa9jmes.1n565zwcacmml$.dlg@40tude.net>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <c...@g...com>
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
From: g...@g...com
Injection-Date: Tue, 14 Jan 2014 23:08:08 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 4653
X-Received-Body-CRC: 2401781182
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354197
Ukryj nagłówki
W dniu wtorek, 14 stycznia 2014 23:27:01 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 14 Jan 2014 14:03:24 -0800 (PST), grzesiek882(nospam)@gmail.com
>
> napisał(a):
>
>
>
> >
>
> >>> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>
> >>
>
> >> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
>
> >>
>
> >> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
>
> >>
>
> >> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
>
> >>
>
> >> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
>
> >>
>
> >> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>
> >>
>
> >> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
>
> >>
>
> >> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
>
> >>
>
> >> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
>
> >>
>
> >
>
> > Ale masa bzdur. Mieszanka bedzie palila sie pozniej i tyle. Nie wierzysz to sama
sprobuj.
>
>
>
> A jak stwierdziłeś punkt dymienia Twojej mieszanki? Nosem czy "na oko"? czy
>
> palcem?
>
> Ja może i nie mam słuszności, ale przynajmniej posługuję się teorią naukową
>
> i twierdzę, ze masło i olej dymią osobno, jedno po drugim. Tyle ze nikt nie
>
> jest w stanie odróżnić momentu dymienia masła od momentu dymienia oleju, bo
>
> od 170 do 250 stopni (czyli wzrost o 80 stopni) ogrzewanie tłuszczu i to w
>
> tak małej ilości idzie bardzo szybko, moze się nawet wydawać obserwatorowi
>
> ze równoczesnie dymi cała mieszanka.
>
>
>
> Ale żeby TAK różne tłuszcze (w ogóle różne, ale i o TAK bardzo odległych
>
> punktach dymienia) jak zwykłe nieklarowane masło i olej w mieszance dymiły
>
> równoczesnie, no to takie twierdzenie powininieneś umieć jakoś naukowo
>
> poprzeć, skoro ktoś ma w to uwierzyć. Ja pod tym względem jestem w porządku
>
> - nauka udowodniła i zbadała punkty dymienia różnych tłuszczów, podobnie
>
> jak temperatury parowania, wrzenia, zapłonu alkoholi, i tym się podpieram.
>
Wystarczy wziac termometr. Piszesz jakims pseudonaukowym belkotem z ktorego nic nie
wynika. Co z tego, ze nauka udowodnila punkt dymienia roznych tluszczy? A wszelkich
mozliwych mieszanek we wszystkich mozliwych propocjach tez opisala? A pisanie, ze
maslo zmieszane z czymkolwiek to dalej maslo to juz smiech na sali. Czyli te
wszystkie mieszanki masla z olejem dostepne w sklepach to dalej maslo?
Przestan w koncu wypisywac bzdury, bo jeszcze ktos to przeczyta i bedzie powielal.
|