Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Date: Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 24
Message-ID: <lb3avm$s2t$1@news.task.gda.pl>
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.cpu.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1389702966 28765 212.182.63.154 (14 Jan 2014 12:36:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Jan 2014 12:36:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.2.0
In-Reply-To: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354181
Ukryj nagłówki
On 11.01.2014 17:39, pwz wrote:
> Witam!
>
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem zadowolony z
> efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie steka. Wołowego.
> Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy. Wiem, że po pierwsze należy
> dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas trudno (choćby ze względu na to, że nie
> ma odpowiedniego gatunku "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny).
> Ale bez względu na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
> nawet ze specjalnym przeznaczeniem do smażenia, gdzieś najwyraźniej popełniam
> błąd. Próbowałem już: na b. rozgrzanej patelni, na średnio rozgrzanej patelni,
> nieco rozbity (ręką) albo w ogóle nierozbity, wysmażony mocno, średnio albo na
> krwisto. Nigdy też wcześniej go nie doprawiam (sól, pieprz dopiero na talerzu).
> Zawsze jest zbyt twardy. Co robię nie tak? Albo inaczej: jak smażycie steka
> wołowego, aby wyszedł miękki?
http://www.youtube.com/watch?v=nhOV89EQtJs
Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
smażeniem, w niczym to nie przeszkadza, ale pieprzyć już raczej nie, bo pieprz
się spali, odwracać na patelni co 15-20 sekund, po smażeniu dać odpocząć.
|