Data: 2014-01-14 13:36:07
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 11.01.2014 17:39, pwz wrote:
> Witam!
>
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem zadowolony z
> efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie steka. Wołowego.
> Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy. Wiem, że po pierwsze należy
> dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas trudno (choćby ze względu na to, że nie
> ma odpowiedniego gatunku "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny).
> Ale bez względu na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
> nawet ze specjalnym przeznaczeniem do smażenia, gdzieś najwyraźniej popełniam
> błąd. Próbowałem już: na b. rozgrzanej patelni, na średnio rozgrzanej patelni,
> nieco rozbity (ręką) albo w ogóle nierozbity, wysmażony mocno, średnio albo na
> krwisto. Nigdy też wcześniej go nie doprawiam (sól, pieprz dopiero na talerzu).
> Zawsze jest zbyt twardy. Co robię nie tak? Albo inaczej: jak smażycie steka
> wołowego, aby wyszedł miękki?
http://www.youtube.com/watch?v=nhOV89EQtJs
Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
smażeniem, w niczym to nie przeszkadza, ale pieprzyć już raczej nie, bo pieprz
się spali, odwracać na patelni co 15-20 sekund, po smażeniu dać odpocząć.
|