Data: 2014-01-14 15:37:27
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 14.01.2014 14:49, Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>
>> Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
>> smażeniem, w niczym to nie przeszkadza,
>
> Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i ten
> sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
> temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
>
Jejku, zrób sobie test po prostu. Przecież nikt nie mówi o trzymaniu
posolonego mięsa przez dłuższy czas - soli się bezpośrednio przed położeniem na
patelnię. Mięso nie robi się twarde, co niejednokrotnie sprawdziłem.
|