Data: 2014-01-14 20:44:57
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 14 Jan 2014 15:37:27 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> On 14.01.2014 14:49, Ikselka wrote:
>> Dnia Tue, 14 Jan 2014 13:36:07 +0100, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>>
>>> Mięso w temperaturze pokojowej, bardzo gorąca patelnia, solić możesz przed
>>> smażeniem, w niczym to nie przeszkadza,
>>
>> Posolone mięso puszcza sok - zarówno przed jak i podczas ogrzewania i ten
>> sok wydziela się własnie w początkowej fazie smażenia, co obniża
>> temperaturę tłuszczu (woda plus tłuszcz). Wtedy mięso wychodzi twarde.
>>
>
> Jejku, zrób sobie test po prostu. Przecież nikt nie mówi o trzymaniu
> posolonego mięsa przez dłuższy czas - soli się bezpośrednio przed położeniem na
> patelnię. Mięso nie robi się twarde, co niejednokrotnie sprawdziłem.
A bo to raz sprawdziłam? - z tego samego kawałka steki niesolone miękkie, a
potem solone już na patelni, zaraz po ułożeniu, zeby nie zdążyły soku
puścić - i twarde.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|