Data: 2014-01-13 20:26:10
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 13 Jan 2014 16:01:39 +0100, ZZZ napisał(a):
> Mieszanina dwóch cieczy (a tak tu mamy z olejem i roztopionym masłem)
> ma zwykle _inne_cechy_fizykochemiczne_ niż każda ze składowych
> tej mieszaniny. I nie jest to prosta średnia albo suma cech.
Niczego nie pisałam o "średniej" ani "sumie", nie wiem, gdzieś to
wyczytał/a. Pisałam wyraźnie (czytaj ze zrozumeiniem), ze w mieszaninie
punkt dymienia każdego z tłuszczy się _nie zmieni_ i dlatego w miarę
ogrzewania będą _dymić_ (zresztą najpierw także wrzeć) po kolei - tak jak
np po kolei wchodzą w stan wrzenia (i odparowują podczas destylacji) różne
frakcje alkoholowe z mieszaniny i nic tu nie ma do rzeczy, że są zmieszane
- temperatura wrzenia alkoholowych frakcji pozostaje dla każdej z nich
stała i niezmieniona, tak samo temperatura wrzenia oraz dymienia tłuszczy w
każdej ich mieszaninie.
> Dlatego mieszanie masła i oleju ma konkretny sens.
Tak, oszczędnościowy.
> Ale nie każdy z tym się pogodzi.
Kto ma pojęcie o fizyce, to nie.
> Zwłaszcza jak ma parcie na nieomylność w każdej dziedzinie i potrzebę
> pouczania innych.
No więc zamiast pouczać poczytaj o wrzeniu/odparowywaniu/skraplaniu frakcji
alkoholowych - bo to analogia co do stopniowania temperatur wrzenia dla
składników mieszaniny :->
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|