Data: 2014-01-13 16:01:39
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ejb0hzjld50t$.qm6cufag44vv.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 13 Jan 2014 12:46:27 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
>
>> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
>
> Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
> poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
> miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
> stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
> mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
>
> Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
> WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
> ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
> --
> XL
Mieszanina dwóch cieczy (a tak tu mamy z olejem i roztopionym masłem)
ma zwykle _inne_cechy_fizykochemiczne_ niż każda ze składowych
tej mieszaniny. I nie jest to prosta średnia albo suma cech.
Dlatego mieszanie masła i oleju ma konkretny sens.
Ale nie każdy z tym się pogodzi.
Zwłaszcza jak ma parcie na nieomylność w każdej dziedzinie i potrzebę
pouczania innych.
Z
|