Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netcom.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.b
bnplanet.com!news.gtei.net!portc01.blue.aol.com!audrey05.news.aol.com!not-for-m
ail
From: e...@a...com (Evajp)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak kisic kapuste? tylko dla tych o mocnych nerwach!
Lines: 21
NNTP-Posting-Host: ladder06.news.aol.com
X-Admin: n...@a...com
Date: 25 Jun 2000 14:10:06 GMT
References: <Aho55.51098$DC.1141599@news.tpnet.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30110
Ukryj nagłówki
>Z tego co pamietam jak babcia robi taka kapuste to niezbedne sa mlode nogi
>ktore udeptuja te kapuste w beczce. Inaczej zapomnij o aromacie ;-)))
>
niekoniecznie, sasiad z dzialki kisil kapuste w nastepujacy sposob (sasiad
alkoholi mieszkal na dzialce na stale):
UWAGE CZESC DALSZA DOZWOLONA TYLKO DLA LUDZI O MOCNYCH NERWACH.
Kapuste posiekac zardzewialym narzedziem. Przy siekaniu nie martwic sie ze
popiol z papierosow (sasiad palil 24 godziny na dobe) spada do kapusty.
Poniewaz robil duzo kapusty jesienia, a chalupke mial nieogrzana, nigdy sie nie
martwil gdzie jego katar kapie, tylko siekal. Po napelnieniu kapusta starej
beczki, przezute dodatki dodawal rownomiernie (rozbryzgane) do kapusty. Tutaj
nastepowal drugi etap, ktory w pelni nalerzal do zalkoholizowanej konkubiny -
Ubijanie kapusty polaczone z corocznym myciem nog.
Kapuste te ow "dziadek" sprzedawal bez problemow na targu we Wroclawiu na
przelomie lat 80/90. Prawdobodobnie byla wyjatkowa w smaku i "szla od reki".
<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html
|