Data: 2010-06-27 20:26:19
Temat: Re: Jak przechować agrest?
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <X...@p...fm> wrote in message
news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>W jaki sposób można "zakonserwować" agrest, żeby jak najmniej stracił na
>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach w
>taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne kulki w
>pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich winogron.
>Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie
>pomysł?
> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
Ewo, mi to wygląda na "agrest w soku własnym" czyli agrest obrać z ogonków,
ponakłuwać igłą, ułożyć w słoikach, zalać gorącym syropem/wodą/musem
agrestowym/sokiem jakimś (niepotrzebne skreślić) i zapasteryzować. Ilość
cukru wedle gustu.
Bożena.
|