Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ewelina Skowron" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak robi sie knedle?
Date: Sat, 15 Jan 2005 19:19:10 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: m...@o...pl@tatanka-gw16.veranet.pl
Message-ID: <csbmqu$gh2$1@news.onet.pl>
References: <cs8064$i7b$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tatanka-gw16.veranet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1105813150 16930 195.214.220.9 (15 Jan 2005 18:19:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2005 18:19:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227893
Ukryj nagłówki
1 kg węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- sól
-
do polania: masło i 2-3 łyżki tartej bułki (albo śmietana)
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia), przeciśnij przez praskę,
przykryj i wstaw do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagnieć z jajkiem i
solą, podsypując przesianą mąką. Zrób próbę: oderwij kawałek ciasta, ulep
kulkę i ugotuj ją we wrzącej wodzie. Jeśli będzie za miękka, dodaj do ciasta
jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i
formuj knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładaj knedle do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 minuty od chwili,
aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie
osącz. Podawaj polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną. Obok
postaw cukier
Użytkownik "maria" <t...@b...pl> napisał w wiadomości
news:cs8064$i7b$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
|