Data: 2005-01-15 18:19:10
Temat: Re: Jak robi sie knedle?
Od: "Ewelina Skowron" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1 kg węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- sól
-
do polania: masło i 2-3 łyżki tartej bułki (albo śmietana)
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia), przeciśnij przez praskę,
przykryj i wstaw do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagnieć z jajkiem i
solą, podsypując przesianą mąką. Zrób próbę: oderwij kawałek ciasta, ulep
kulkę i ugotuj ją we wrzącej wodzie. Jeśli będzie za miękka, dodaj do ciasta
jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i
formuj knedle. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładaj knedle do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 minuty od chwili,
aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie
osącz. Podawaj polane tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną. Obok
postaw cukier
Użytkownik "maria" <t...@b...pl> napisał w wiadomości
news:cs8064$i7b$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
|