« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2005-11-16 17:41:43
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?Dnia 2005-11-16 18:33:10 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Barto* skreślił te oto słowa:
>> Sugerujesz, że "pyzy drożdzowe" to zbiorowa halucynacja?
>
> Ja niczego nie sugeruję. Proponuję jedynie więcej poczytać. Nie wiem tylko
> dlaczego się mnie uczepiłaś??????
Może to Ty poczytaj...
Aaaa, to nic osobistego, jakby nie Barto, ale inny Marunio czy Zeneczek
napisali coś bzdurnego też bym się pewnei czepiła :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2005-11-16 17:42:49
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> Bzdura. To są cepeliny. Na Litwie wciąż pod ta nazwą.
>
> Dominik Jan Domin
Proszę sobie poiczytać tu:
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/kartacz.htm
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2005-11-16 17:43:48
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> Eee, poczekam az mnie przekonasz, że pyzy drożdżowe nie istnieją :)
Poczytaj tu:
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/kartacz.htm
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2005-11-16 17:48:27
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> Aaaa, to nic osobistego, jakby nie Barto, ale inny Marunio czy Zeneczek
> napisali coś bzdurnego też bym się pewnei czepiła :)
Nie mam zamiaru kłócić się z Tobą i zgodnie z zasadą .........ustępuję
:-)))))
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2005-11-16 17:59:32
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> Powiedz to mistrzyni polskiej kuchni Ćwierczakiewiczowej, że się omyliła
> nazywając (połowa XIX wieku) "pyzami" wytwory drożdżowe, a ziemniaczane
> okreslając "knedlami".
>
> Dominik Jan Domin
To http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/37
26/idc/5/ są knedle,
a to http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/kartacz.htm są
pyzy. Czytając uważnie znajdziesz różnicę. W ten sposób może wreszcie
zrozumiesz czym różnią się knedle od pyz.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2005-11-16 18:03:41
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?W wiadomości <news:8mw4x1mber5i.dlg@iska.from.poznan>
Lia <L...@p...onet.pl> pisze:
> I jak żyję - nie słyszałam, zeby ktoś na pyzy na parze mówił knedle.
A ja nie słyszałam, by ktoś na kluski na parze mówił pyzy.
(prócz poznaniaków oczywiście ;-)
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2005-11-16 18:05:52
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?Dnia 2005-11-16 18:43:48 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Barto* skreślił te oto słowa:
> Poczytaj tu:
> http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/kartacz.htm
> B.
Istnienie kartaczy implikuje nieistnienie pyz drożdżowych?
To jakaś alternatywna logika?
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2005-11-16 18:06:19
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?Dnia 2005-11-16 18:48:27 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Barto* skreślił te oto słowa:
>> Aaaa, to nic osobistego, jakby nie Barto, ale inny Marunio czy Zeneczek
>> napisali coś bzdurnego też bym się pewnei czepiła :)
>
> Nie mam zamiaru kłócić się z Tobą i zgodnie z zasadą .........ustępuję
> :-)))))
Najłatwiej walnąc babola i udawać, że to była pyza :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2005-11-16 18:08:25
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> A z kolei u mnie w rodzinnym domu (Dolny Śląsk, babcia przesiedleniec ze
> Wschodu) pyzy były z drożdżowego, a knedle z ziemniaczanego.
Knedle i knedliczki to potrawa czeska (choć czytałem już nawet, że
...niemiecka ;-)) i wykonywana właśnie z ciasta drożdżowego i nie tylko z
drożdżowego, ale nie z ziemniaków tartych i gotowanych razem.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2005-11-16 18:12:36
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
> Mogą byc i z truskawką :) Ale ciasto na knedle jest z gotowanych
> ziemniaków, troche zbliżone do tego na kopytka, a na pyzy jest
> głównie z surowych, z niewielkim dodatkiem gotowanych.
> Tych drożdżowych (poza racuchami) to wogóle nie znałam, póki
> nie pojechałam do Poznania :)
No bo tak jest.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |