« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-20 11:59:28
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d45gbl$k5f$1@proxy.provider.pl...
> Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
> konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
> najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła),
> dodać cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.
>
Szklanka wody + szklanka cukru
dodac skórke i dotować az syrop
bedzie zastygać
(wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-20 12:02:24
Temat: Jak smażyc skórkę pomarańczową?Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła),
dodać cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-20 13:09:12
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d45khs$n6t$1@proxy.provider.pl...
> Marek W. napisał(a):
>
> > Szklanka wody + szklanka cukru
> > dodac skórke i dotować az syrop
> > bedzie zastygać
> > (wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)
>
> Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
> pomarańczy ;-)
>
A bo ja wiem...
ile sie zmieści albo dokad sie nie zacznie przypalać..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-20 13:13:59
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?Marek W. napisał(a):
> Szklanka wody + szklanka cukru
> dodac skórke i dotować az syrop
> bedzie zastygać
> (wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)
Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
pomarańczy ;-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 05:42:13
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?A ja nie smażę. Siekam drobno i przesypuję cukrem, dokładając skórki i
cukier w miarę konsumpcji pomarańcz. Co jakiś czas pomieszam. I w takiej
postaci dodaję do ciast.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 05:42:33
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d45khs$n6t$1@proxy.provider.pl...
> Marek W. napisał(a):
>
> > Szklanka wody + szklanka cukru
> > dodac skórke i dotować az syrop
> > bedzie zastygać
> > (wystarczy kapnac kropelke na jakis talerzyk)
>
> Ale na ile skórek te proporcje? Bo ja będę miała co najwyżej z dwóch
> pomarańczy ;-)
>
Jak będziesz miała tylko z dwóch to w ogóle nie warto zaczynać. W dawnych
czasach, gdy pomarańcze były rarytasem, skórki sie suszyło. I dopiero jak
się ich nazbierała odpowiednia ilość to się je moczyło (dość długo - dobę?)
i dopiero smażyło.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 07:46:52
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d45gbl$k5f$1@proxy.provider.pl...
> Chcę nasmażyć skórkę pomarańczową, żeby była jako dodatek do ciast, a
> konkretnie do jabłek na szarlotkę. Jak się smaży skórkę? Trzeba ją
> najpierw wysuszyć (coś mi chodzi po głowie, że moja mam tak robiła), dodać
> cukru i smażyć na jakimś tłuszczu czy bez? Pomóżcie.
Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
zmieniam wodę - mam większą pewność że wygotowywane chemikalia nie wejdą mi
z powrotem w skórkę. Ugotowaną skórkę poddaję wstępnej obróbce - mianowicie
wycinam (wygarnaim) białą warstę wewnętrzną. Są dwie szkoły - wycinać ją i
nie wycinać, ja jestem reprezentantką tej pierwszej. Potem skórkę kroję w
kosteczkę. Cukier w ilości mniej więcej dwa razy tyle (objętościowo) co
skórki zalewam odrobiną wody - tyle żeby cukier cały namókł, zagotowuję i
wrzucam skórkę. Gotuję po trochu przez 2-3 dni aż skórka zacznie być
szklista.
Co do ilości, uważam, ze skórka z dwóch pomarańczy to wcale nie jest mało.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 12:44:05
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?KasiaA napisał(a):
> Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
> trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
Dzięki za wskazówki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 13:35:04
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d4875o$iu5$1@proxy.provider.pl...
> KasiaA napisał(a):
>
>> Skórkę się suszy jeśli zbiera się ją przez dłuższy czas. Świeżą skórkę
>> trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
>
Dodam jeszcze, bo czytając ten cytowany fragment zauwazyłam, ze wyraziłam
się nieprecyzyjnie, że skórkę suszoną tez się moczy, raz żeby przywrócic ją
do stanu pierwotnego, dwa żeby wymoczyć z niej chemikalia.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 14:06:11
Temat: Re: Jak smażyc skórkę pomarańczową? Świeżą skórkę
> trzeba moczyć zmieniając wodę. Potem się ją gotuję, ja równiez kilka razy
> zmieniam wodę
i ona jeszcze później czymś pachnie??
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
WŻCh "Radość"
.-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |