« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-19 08:57:02
Temat: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)Witam,
Jak to w zyciu bywa, pytanie nasunelo mi sie podczas dzialan kuchennych.
Sprawa jest prozaiczna. Nie wiem co robie zle gotujac jajka na twardo.
Po ugotowaniu i ostudzeniu, zwyczajowo wypada je przed konsumpcja pozbawic
skorupki i tu sie czasem dzieja dziwne rzeczy.
Skorupka zachowuje sie zlosliwie i nie chce ladnie odchodzic od bialka.
Mocno don przywiera i czesto podczas tego zabiegu czesc bialka odchodzi wraz ze
skorupka.
Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
Pozdrawiam serdecznie :)
Enpi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-19 09:08:22
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0816.00000397.4264c7dd@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Jak to w zyciu bywa, pytanie nasunelo mi sie podczas dzialan kuchennych.
> Sprawa jest prozaiczna. Nie wiem co robie zle gotujac jajka na twardo.
> Po ugotowaniu i ostudzeniu, zwyczajowo wypada je przed konsumpcja pozbawic
> skorupki i tu sie czasem dzieja dziwne rzeczy.
> Skorupka zachowuje sie zlosliwie i nie chce ladnie odchodzic od bialka.
> Mocno don przywiera i czesto podczas tego zabiegu czesc bialka odchodzi
wraz ze
> skorupka.
>
> Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
>
> Pozdrawiam serdecznie :)
>
> Enpi
Witam,
Po ugotowaniu jajek, obijam skorupkę i zanurzam jajka w zimnej wodzie.
Skorupka odchodzi bardzo ładnie a nie z połowa białka.
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 09:11:04
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)"Gocha" wrote in message news:d42i1r$c1g$1@nemesis.news.tpi.pl...
| Witam,
| Po ugotowaniu jajek, obijam skorupkę i zanurzam jajka w zimnej wodzie.
| Skorupka odchodzi bardzo ładnie a nie z połowa białka.
| Pozdrawiam
| Gocha
Ja co prawda nie obijam, ale też zanurzam w zimnej wodzie i również nie mam
problemu ze skorupką.
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 09:51:01
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)"Enpi" <e...@o...pl> nakibordził(a):
> Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
Po ugotowaniu wrzucam na chwilę do zimnej wody. Następnie obijam i jeszcze
delikatnie wałkuję dłonią. Skorupka odchodzi bez białka i zazwyczaj w dwóch,
trzech kawałkach :o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński ----> http://kamil.b7net.pl/
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:48:47
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)> "Enpi" <e...@o...pl> nakibordził(a):
>
> > Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> > A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> > Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
>
> Po ugotowaniu wrzucam na chwilę do zimnej wody. Następnie obijam i jeszcze
> delikatnie wałkuję dłonią. Skorupka odchodzi bez białka i zazwyczaj w dwóch,
> trzech kawałkach :o)
>
> --
> Kamil 'Raczek' Raczyński ----> http://kamil.b7net.pl/
> Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
I PIEKNE DZIEKI!!!
TERAZ POPRAWIE SWOJA TECHNIKE I STRATY BIALKA ZOSTANA WYELIMINOWANE :)
POZDRAWIAM CIEPLUTQO
E.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 12:53:09
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)
Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0816.00000397.4264c7dd@newsgate.onet.pl...
> Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
Z poradnika babci :-))
Gotuj jajka w lekko osolonej wodzie.
Pozdrawiam
Czajka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 16:41:02
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)
Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:0816.00000397.4264c7dd@newsgate.onet.pl...
> Co na to poradzic? Moze zle techniki gotowania i studzenia stosuje.
> A moze wplyw na to maja jeszcze inne czynniki.
> Licze na opinie i rady doswiadczonych Grupowiczow.
Ja gotuje jajka w wodzie z octem. Ocet (podobno) wyplukuje czesciowo wapn ze
skorupki dzieki czemu obieraja sie cudownie. A.. i dodaje jeszcze soli do
wody na wypadek gdyby jakies jajko peklo (wtedy nie wylewa sie tylko
pozostaje "zwarte")
Pozdrawiam
Kropelka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 19:02:36
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)Witam!
A może po prostu gotujesz bardzo świeże jajka, im świeższe, tym skorupka gorzej
"odchodzi". Najlepiej się obierają "sklepowe", najgorzej świeżutkie prosto od
kury.
Pozdrawiam!
Marianka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 21:02:33
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)Użytkownik "Gocha" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d42i1r$c1g$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Po ugotowaniu jajek, obijam skorupkę i zanurzam jajka w zimnej wodzie.
> Skorupka odchodzi bardzo ładnie a nie z połowa białka.
ja tez zawsze zanurzam w zimnej wodzie i nie zawsze tak ladnie odchodzi:(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-21 09:39:15
Temat: Re: techniki zachowania estetyki jajek na twardo :)Witam
Technika sprawdzona. Obieramy pod bierzącą wodą tak by woda (chłodna)
distawałasie pod błonke która odziela skorupke od jajka. Oczywiście
wcześniej studzimy. Nawet jak nie posolimy wody to na 9 z 10 jakek obieramy
bez problemu.
Proste metody są najlepsze
Mateusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |